Διεθνή

Γερμανία: Ένα βήμα πριν από την αποστολή τανκ στην Ουκρανία

Γερμανία: Ένα βήμα πριν από την αποστολή τανκ στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/newmoney.gr

Η Ουκρανία έφθασε σήμερα, Τρίτη, κοντά σε μια ευνοϊκή απόφαση σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της

Η Ουκρανία έφθασε σήμερα, Τρίτη, κοντά σε μια ευνοϊκή απόφαση σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της, άρματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εξέλιξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία , καθώς η Γερμανία, αμφιταλαντευόμενη έως τώρα, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα ήταν το πρώτο σημείο που θα θίξει ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους.

Στο Ντνίπρο, οι αρχές έβαλαν τέλος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ερείπια ενός κτιρίου κατοικιών, εκεί όπου τουλάχιστον 44 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο από επικίνδυνα ρωσικά χτυπήματα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, 20 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επίθεση, ενώ 39 ανασύρθηκαν από τα ερείπια και άλλοι 79 τραυματίστηκαν.

Σχεδόν ένδεκα μήνες μετά την εισβολή στη Ρωσία, το Κίεβο παροτρύνει τις δυτικές χώρες να της παράσχουν άρματα μάχης, τα οποία θα έδιναν στα στρατεύματά του τη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να αποκρουστούν οι ρωσικές επιθέσεις.

Τα γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard, η οποία θεωρείται ότι είναι η αιχμή του δόρατος του στρατιωτικού οπλοστασίου στην Ευρώπη, αντιμετωπίζονται ως η μόνη δυνατή επιλογή για μαζική υποστήριξη στην Ουκρανία, αν και η παράδοσή τους αναστέλλεται από  το Βερολίνο, το οποίο καλείται να λάβει οριστική απόφαση σύντομα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γερμανία την προσεχή Παρασκευή για να συμφωνήσουν ως προς τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, πιέζουν τη γερμανική κυβέρνηση να αποσύρει τις αντιρρήσεις της αυτή την εβδομάδα, κάτι που θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη δυτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η απόφαση αυτή θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του νέου Γερμανού υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε την Τρίτη σε αντικατάσταση της Κριστίν Λάμπρεχτ, η οποία παραιτήθηκε την προηγούμενη μέρα.

«Όταν ανακοινωθεί το πρόσωπο, όταν ο υπουργός Άμυνας, αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που θα αποφασιστεί συγκεκριμένα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ, σε μια πρώτη δήλωση μετά τον διορισμό του, ο Μπόρις Πιστόριους, διακεκριμένος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, δεν έκανε αρχικά καμία αναφορά σε αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, ο Πιστόριους, δήλωσε ότι η Γερμανία εμπλέκεται έμμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο 62χρονος πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τόνισε ότι η ανάληψη των συγκεκριμένων υπουργικών καθηκόντων σε καιρό ειρήνης είναι μια μεγάλη ευθύνη, προσθέτοντας ότι «αλλά η ανάληψη αυτού του καθήκοντος γίνεται σε μια εποχή που η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εμπλέκεται έμμεσα σε πόλεμο».

Ο νέος υπουργός της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς αναμένεται να μην προβάλει ιδιαίτερες αντιρρήσεις στην αποστολή όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Την γερμανική κυβέρνηση και την γερμανική κοινή γνώμη την απασχολεί ιδιαίτερα η προοπτική μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης. Έτσι, είναι επόμενο να σταθμίζει όλους τους παράγοντες, οι οποίοι θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Η δυσκολία αυτή φαίνεται όμως ότι ξεπερνιέται από την γερμανική πολιτική ελίτ, όπως αποτυπώνεται σε δηλώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, δηλώσεις που ευνοούν την υπόθεση της αποστολής ισχυρών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ιδιαίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής αρμάτων Leopard, όπως ζητούν πολλές χώρες, ο κ. Σολτς εξήγησε ότι επεξεργάζεται το ζήτημα και βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους. «Πάντα ενεργούμε μαζί με τους συμμάχους και τους φίλους μας – δεν πάμε ποτέ μόνοι», ανέφερε.

Ακόμη, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Βερολίνο να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων Leopard στην Ουκρανία, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ σημείωσε ότι η Γερμανία «λόγω της ιστορίας της είναι κάπως επιφυλακτική, αλλά, αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να στείλουν ανάλογα άρματα, θα κάνουν πιο εύκολη την απόφασή μας». Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στήριξη και αυτή θα είναι μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος υπουργός Άμυνας, πρόσθεσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και επανέλαβε ότι δεν πρέπει η Δύση να εμπλακεί σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, «το μέτωπο πρέπει να παραμείνει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments