Διεθνή

Παρέμβαση ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για το κάψιμο του Κορανίου

Παρέμβαση ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για το κάψιμο του Κορανίου

Πηγή Φωτογραφίας: forbes

«Ανάρμοστο» βρίσκει το κάψιμο του Κορανίου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σαμποτάζ και προβοκάτσιας.

«Ανάρμοστο» βρίσκει το κάψιμο του Κορανίου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σαμποτάζ και προβοκάτσιας.

Ιδιαίτερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι βρίσκει το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία «ανάρμοστο», αλλά επέστησε την προσοχή στην ελευθερία της έκφρασης.  Μιλώντας πριν από λίγο στη γερμανική τηλεόραση Welt, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θεωρεί πως το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία είναι «ανάρμοστο», αλλά ότι η εν λόγω ενέργεια δεν πρέπει να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στη χώρα αυτή.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ς ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα πολύτιμο κέρδος για την Σουηδία και για όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως τέτοιες διαμαρτυρίες «δεν είναι αυτόματα παράνομες» στις δημοκρατίες.

Για τον Στόλτενμπεργκ, το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ είναι μια «ανάρμοστη» μορφή διαμαρτυρίας.  Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ τόνισε την μέχρι τώρα συνεργασία της Άγκυρας στη συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία επικύρωσης των σχετικών πρωτοκόλλων δεν πρέπει να αποτύχει σε αυτά τελευταία μέτρα.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας εγκρίθηκαν από τα κοινοβούλια των 28 από τις 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε: «Φυσικά, καλώ τους δύο εναπομείναντες συμμάχους μας, την Τουρκία και την Ουγγαρία, να επιταχύνουν αυτές τις διαδικασίες στα κοινοβούλιά τους».

Δηλώσεις σχετικά με το θέμα στην Σουηδία έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

Ιδιαίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Πράις δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να είναι ένα σαμποτάζ, με στόχο να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Νεντ Πράις δήλωσε ότι «το να κάψεις βιβλία που είναι ιερά για τόσους πολλούς ανθρώπους είναι μια πράξη εξαιρετικά ασεβής». Δηλώνοντας ότι αυτή η ενέργεια ήταν το έργο ενός προβοκάτορα, ο οποίος «ίσως σκόπιμα ήθελε να ανοίξει μια σφήνα μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας, των δύο στενών εταίρων τους», ο Πράις πρόσθεσε ότι ο προβοκάτορας «μπορεί σκόπιμα να προσπάθησε να επηρεάσει τη συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments