Κόσμος

Handelsblatt: Ο Σολτς στη Νότια Αμερική- Θα αποτύχει η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο

Handelsblatt: Ο Σολτς στη Νότια Αμερική- Θα αποτύχει η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το δημόσιο κλείσιμο των γραμμών μεταξύ Σολτς και Λούλα δεν ήταν μόνο ένα σημάδι κατά της βίας, αλλά και υπέρ της επιθυμητής συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Βραζιλίας

Η δήλωση του Όλαφ Σολτς (SPD) στις αρχές Ιανουαρίου ήταν σαφής. Υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου είχαν εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, μεταξύ άλλων. Ο καγκελάριος κατέστησε αμέσως σαφές ότι στέκεται “στενά δίπλα στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα”. Ο Λούλα είχε διαδεχθεί τον Μπολσονάρου στην ηγεσία της Βραζιλίας στις αρχές του έτους.

Το δημόσιο κλείσιμο των γραμμών μεταξύ Σολτς και Λούλα δεν ήταν μόνο ένα σημάδι κατά της βίας, αλλά και υπέρ της επιθυμητής συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Βραζιλίας – και κατά συνέπεια μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Mercosur, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, σημειώνει η Handelsblatt.

Με τον Λούλα, ανοίγει το παράθυρο για να ολοκληρωθεί επιτέλους η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Mercosur, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από το 1999.

Σήμερα, ο Σολτς πέταξε για τη Νότια Αμερική με επιχειρηματική αντιπροσωπεία, επισκεπτόμενος πρώτα την Αργεντινή και στη συνέχεια τη Χιλή. Για τον Σολτς, είναι το πρώτο ταξίδι στη Νότια Αμερική από τη θέση του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, έχει μαζί του περισσότερους από δώδεκα εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Λούλα στη Βραζιλία. Η συνθήκη ΕΕ-Μερκοσούρ είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο Λούλα δήλωσε μόλις αυτή την εβδομάδα: “Είναι επείγον οι χώρες της Mercosur να συνάψουν συμφωνία με την ΕΕ”.

Η συμφωνία με τη Mercosur θα είναι ένα κρίσιμο βήμα για την Ευρώπη, ώστε να ανοίξει νέους εμπορικούς εταίρους και να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από την Κίνα. Η συμφωνία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο με περισσότερους από 770 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η συμφωνία Mercosur θα ενισχύσει σημαντικά τους οικονομικούς δεσμούς

Η ΕΕ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος των χωρών της Mercosur. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε σε περίπου 88 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας με τη Mercosur ήταν περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Νότια Αμερική διαθέτει επίσης μεγάλα κοιτάσματα στρατηγικά σημαντικών πρώτων υλών και έχει δυνατότητες για πράσινη ενέργεια.

Οι οικονομικές αλληλεξαρτήσεις είναι πιθανό να επεκταθούν πολλαπλά μετά τη σύναψη μιας συνθήκης. “Όλοι στην ΕΕ γνωρίζουν ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για να συνάψουμε τη συμφωνία με τη Mercosur”, δήλωσε στην Handelsblatt η Φραντσέσκα Μπράντνερ (Πράσινοι), υφυπουργός Οικονομικών, η οποία θα συνοδεύσει τον Σολτς στο ταξίδι του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments