Διεθνή

Πούτιν: Προανήγγειλε ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία

Πούτιν: Προανήγγειλε ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: BBC- Αρχείου

Με τη νίκη των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνέκρινε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την 80ή επέτειο από τη μάχη του Στάλινγκραντ

ΒΟΛΓΚΟΓΚΡΑΝΤ. Με τη νίκη των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνέκρινε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την 80ή επέτειο από τη μάχη του Στάλινγκραντ.

Την ώρα που ρωσικοί πύραυλοι έπλητταν την πόλη Κραματόρσκ, ο Πούτιν προέβλεπε ότι η Μόσχα θα βγει νικηφόρα από τη σημερινή σύγκρουση με το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του, όπως συνέβη και πριν από οκτώ δεκαετίες. Επέκρινε την υπόσχεση του Βερολίνου για την παροχή των αρμάτων μάχης Leopard 2, λέγοντας ότι η χώρα του για ακόμη μία φορά καλείται να αντιμετωπίσει τη Γερμανία.

Σύμπνοια με Ερντογάν

Ενδιαφέρον έχει πως σε παρόμοια γραμμή κινήθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτίμησε προχθές ότι η παροχή βαρέων όπλων από τις δυτικές χώρες στο Κίεβο δεν θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στον πόλεμο, αλλά δημιουργεί κινδύνους για περαιτέρω κλιμάκωση, που ευνοεί περισσότερο τους εμπόρους όπλων παρά τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα 70 Ουκρανών στρατιωτών μετέβη στη Γερμανία για να εκπαιδευθεί στη χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, το οποίο αναμένεται να διαθέσει το Βερολίνο στην Ουκρανία, εκτός από τα Leopard 2. Πάντως, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επέμεινε χθες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να στηρίξει πολύ περισσότερο την Ουκρανία. Επιπλέον κατηγόρησε τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς ότι στο πεδίο των σχέσεων με τη Ρωσία θεωρεί εφικτή την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε χθες ότι οι Ρώσοι προμηθευτές όπλων θα αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή εξοπλισμών μέσα στη φετινή χρονιά προκειμένου να συνδράμουν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για να καταφέρουν συντριπτική ήττα εις βάρος της Ουκρανίας.

Το Κίεβο εκτιμά ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη επέτειο από την έναρξη της εισβολής. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται πως μια νέα ρωσική επιχείρηση στο νότιο Ντονμπάς γύρω από την πόλη Βουλεντάρ δείχνει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας γίνονται αποτελεσματικότερες ενόψει της κρίσιμης, πλην αβέβαιης, ανοιξιάτικης φάσης στις εχθροπραξίες.

Κριτική στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας, τέλος, στη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα απαντήσουν στη μεταφορά δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, επιχειρώντας να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις μακριά από τα ρωσικά σύνορα με στόχο να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας.

Είπε επίσης ότι επιθυμία όλων είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά πως η δυτική αρωγή προς την Ουκρανία αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ρωσία την επιχείρηση.

Αναφερόμενος στη Μολδαβία και τη Γεωργία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εξωθεί τις δύο χώρες σε μια πιο επιθετική, αντιρωσική στάση. Αμεση ήταν η αντίδραση της Μολδαβίας, που απέρριψε τις δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ως «τετριμμένη απειλητική ρητορική» εκ μέρους της Μόσχας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments