Διεθνή

Politico: Πιθανό το μποïκοτάρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 από τους Ουκρανούς

Politico: Πιθανό το μποïκοτάρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 από τους Ουκρανούς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οργισμένη είναι η Ουκρανία από πιθανή  συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Οργισμένη είναι η Ουκρανία από πιθανή  συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να επανενσωματώσει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ως ουδέτερους. Τιμώρησε τα κράτη της Βαλτικής επειδή απείλησαν να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες του 2024 στο Παρίσι σε μια σειρά για το αν θα έπρεπε να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προκαλέσει οργή στο Κίεβο και όχι μόνο, αφού είπε ότι επεξεργαζόταν ένα μονοπάτι ώστε οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι να αγωνίζονται ως ουδέτεροι αθλητές υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αθλητές και από τις δύο χώρες έχουν αποκλειστεί από πολλές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον ολοκληρωτικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας πέρυσι.

Η διαμάχη έχει κλιμακωθεί σε διεθνή διαμάχη με την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία που ζητούν πλήρη απαγόρευση των Ρώσων και Λευκορώσων και εγείρουν τον κίνδυνο μποϊκοτάζ των Αγώνων του Παρισιού.

Την Παρασκευή, η ΔΟΕ ανταπέδωσε, με έναν εκπρόσωπο να καλεί τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής «να λάβουν υπόψη τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασε… το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

Την Τετάρτη, το όργανο του ΟΗΕ είπε ότι «καταλαβαίνουμε την επιθυμία να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς αθλητές και την ουκρανική Ολυμπιακή κοινότητα, που υποφέρουν τρομερά από τον πόλεμο, μαζί με όλους τους άλλους Ουκρανούς. Αλλά η Ολυμπιακή Επιτροπή και ευρύτερα η Ολυμπιακή κοινότητα έχουν επίσης την επιτακτική υποχρέωση να τηρούν τον Ολυμπιακό Χάρτη και ευρύτερα τους διεθνείς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύουν τις διακρίσεις».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments