Διεθνή

Ελληνική χείρα βοηθείας στη σεισμόπληκτη Τουρκία

Ελληνική χείρα βοηθείας στη σεισμόπληκτη Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Ghaith Alsayed/eurokinissi/Ansdolu Agency/yeni safak

Στο πλευρό του τουρκικού λαού που συγκλονίζεται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού, συντάσσεται η Ελλάδα, δρομολογώντας άμεσα την αποστολή βοήθειας στη σεισμόπληκτη γειτονική χώρα

Στο πλευρό του τουρκικού λαού που συγκλονίζεται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού, συντάσσεται η Ελλάδα, δρομολογώντας άμεσα την αποστολή βοήθειας στη σεισμόπληκτη γειτονική χώρα. Παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές με την Άγκυρα μπροστά στον όλεθρο και τον θρήνο που έχει σκορπίσει ο ισχυρότατος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, η χώρα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που κινητοποιήθηκαν για να συνδράμουν στις έρευνες διάσωσης και να παράσχουν βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ και με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως γνωστοποίησε ειδικότερα η Πολιτική Προστασία, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Κ. Μητσοτάκης: Να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας

Στη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τα αρμόδια υπουργεία για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια και για τον τρόπο που μπορεί να παρασχεθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία. «Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια» τόνισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια».

Συνομιλία Δένδια – Τσαβούσογλου

Με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του ισχυρού σεισμού και επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει άμεσα βοήθεια στις προσπάθειες διάσωσης και αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών.

Κ. Σακελλαροπούλου: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι»

Συγκλονισμένη από τις εικόνες καταστροφής σε Τουρκία και Συρία δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια, καθώς και του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε το έργο των σωστικών συνεργείων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» έγραψε σε ανάρτησή της.

Αλ. Τσίπρας: Πιο απαραίτητη από ποτέ η διεθνής βοήθεια

«Η διεθνής βοήθεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

«Θερμά συλλυπητήρια στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και στις οικογένειες των θυμάτων αυτού του καταστροφικού σεισμού. Η διεθνής βοήθεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ετοιμότητα να στηρίξει άμεσα», έγραψε ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ν. Ανδρουλάκης: Η σκέψη μας στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

Την αλληλεγγύη του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η σκέψη μας είναι στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 ρίχτερ, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων» ανέφερε σε δήλωσή του.

Κουτσούμπας: Μήνυμα συμπαράστασης προς Τουρκία και Συρία

Μήνυμα συμπαράστασης προς την Τουρκία και Συρία έστειλε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που αυτή τη στιγμή χρειάζονται επείγουσα και συντονισμένη διεθνή βοήθεια για τη διάσωση των αγνοούμενων και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων, τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments