Διεθνή

Κύπρος – Το παζλ του δεύτερου γύρου

Κύπρος – Το παζλ του δεύτερου γύρου

Πηγή Φωτογραφίας: Philenews

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο κερδισμένος αυτής της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο επικεφαλής του ΔΗΚΟ Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, συγκεντρώνοντας το 32% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Την δεύτερη θέση κατέλαβε τελικά ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης με 29,6%, «προσπερνώντας» τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που αρκέστηκε στο 26,6%. Τα βλέμματα πολιτών, δημοσιογράφων και αναλυτών είναι πια στραμμένα στον δεύτερο γύρο και στην εβδομάδα αυτή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή του δεύτερου γύρου, γνωστή ως «εβδομάδα πολιτικών συναλλαγών».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο κερδισμένος αυτής της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης. Ο προερχόμενος από τον κεντροδεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό υποψήφιος κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση και να καταγραφεί ως ένας ταχύτατα ανερχόμενος πολιτικός παράγοντας του νησιού. Ο εκπρόσωπος του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού Κέντρου στην Κύπρο, επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τον έφερναν στην πρώτη θέση. Ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι, επίσης, πολιτικά κερδισμένος, γιατί μπόρεσε να κάνει την μεταρρυθμιστική ατζέντα του να κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση, παρά το ότι δεν διαθέτει ισχυρούς εκλογικούς και κομματικούς μηχανισμούς.

Σημαντική είναι και η εκλογική καταγραφή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποψηφίου του Ανορθωτικού Κινήματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ). Το ΑΚΕΛ είναι αναμφίβολα το εμβληματικό κόμμα της κυπριακής Αριστεράς και διαχρονικά υποστηρίζει θέσεις υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έχοντας, παράλληλα, ψηλά στην κομματική ατζέντα του ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατάφερε να έχει μια μικρή εκλογική απόσταση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αφού το 2,5% της μεταξύ τους εκλογικής διαφοράς θεωρείται ως «απόσταση βολής» για τον προεδρικό υποψήφιο της Αριστεράς.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το ποσοστό του 26,1% που συγκέντρωσε δεν μπορεί να εκληφθεί ως εκλογική επιτυχία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΔΗΣΥ αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Α. Νεοφύτου εισέπραξε την φθορά από την άσκηση της εξουσίας από τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στα θετικά της πολιτικής προσπάθειάς του περιλαμβάνεται το γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υποψήφιος της δεξιάς, κατάφερε να διατηρήσει τον κύριο όγκο των εκλογικών δυνάμεων του κόμματος, κατά περίπου 84%.

Εν όψει του δεύτερου γύρου, θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια κυρίως στην κεντροδεξιά πτέρυγα του πολιτικού συστήματος. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ παρουσιάζουν κοινές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου και ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς παράταξης ενόψει του δεύτερου γύρου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, η διαφορά μεταξύ των δυο μονομάχων( 2,5%), παραπέμπει σε μια δύσκολη δεύτερη αναμέτρηση την ερχόμενη Κυριακή. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες που θα ξεκινήσουν από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την τελευταία ημέρα. Πρωτίστως, όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα λειτουργήσουν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης μέχρι την τελική μάχη. Είναι σαφές πως η προσοχή στρέφεται προς τον ΔΗΣΥ. Τόσο επειδή ο Συναγερμός είναι ο μεγάλος χαμένος, όσο και από το γεγονός ότι οι δυο πρώτοι θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του κόμματος αυτού.

Το τι θα πράξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει σημασία, είναι όμως σαφές πως οι ψηφοφόροι του, πέραν από ένα ποσοστό, στην πλειοψηφία τους, ανεξαρτήτως των αποφάσεων, θα στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτό προφανώς και θα δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα στον Ν. Χριστοδουλίδη. Αν και είναι σαφές πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί οτιδήποτε σε μια εκλογική αναμέτρηση. Τι θα πράξει, λοιπόν, ο ΔΗΣΥ; Τι επιλογές έχει; Ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέπεμψε στα συλλογικά όργανα. Είχε συνάντηση πριν τις δηλώσεις του με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε προφανώς την επόμενη ημέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε με τον Α. Νεοφύτου.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φέρεται, ως τώρα, αποφασισμένος να κινηθεί θεσμικά, μέσα από τα όργανα του κόμματος, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης προτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ευρύτερη, δημόσια απεύθυνση, η οποία θα υπογραμμίζει τις ομοιότητες ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ σε ορισμένες πτυχές της άσχημης οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, στην από κοινού προσπάθεια για την αναχαίτιση του πληθωριστικού προβλήματος και στην ανάγκη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments