Διεθνή

Ο Ερντογάν μπλοκάρει το Twitter, εντείνει τον αυταρχισμό

Ο Ερντογάν μπλοκάρει το Twitter,  εντείνει τον αυταρχισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει να καταστήσει απρόσιτο το Twitter και να ενεργοποιήσει τις ανησυχίες πολλών αναλυτών και ορισμένων πολιτικών παραγόντων στην γειτονική χώρα για αυταρχική και κατασταλτική εκτροπή του καθεστώτος.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει να καταστήσει απρόσιτο το Twitter και να ενεργοποιήσει τις ανησυχίες πολλών αναλυτών και ορισμένων πολιτικών παραγόντων στην γειτονική χώρα για αυταρχική και κατασταλτική εκτροπή του καθεστώτος.

Όπως μεταδίδεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Twitter έγινε απρόσιτο στους μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, εν μέσω αυξανόμενης διαδικτυακής κριτικής για την απάντηση της κυβέρνησης στον φονικό σεισμό. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρον ότι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο στην Τουρκία. Η υπηρεσία παρακολούθησης διακυβέρνησης του Διαδικτύου «netblocks.org» επεσήμανε ότι η πρόσβαση στο διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν περιορισμένη «σε αρκετούς παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου στην Τουρκία».

Προηγουμένως, ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής «εξάδας» Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είχε εκφράσει σε ανάρτησή του στο Twitter την ισχυρή δυσαρέσκειά του για το, κατά την γνώμη του, χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού απέναντι στον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

Η σχέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Twitter και, συνολικότερα, με τα κοινωνικά δίκτυα είναι προβληματική, αφού η σημερινή δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter απενεργοποιήθηκε με εντολή του προέδρου.Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά ότι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014, καθώς πλησίαζαν οι δημοτικές εκλογές, ηχογραφήσεις που δημοσιεύτηκαν στο Twitter και στο YouTube ενέπλεξαν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, με στημένες δημόσιες συμβάσεις και με ασφυκτική πίεση στα δικαστήρια της χώρας.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση αυτών των ηχογραφήσεων, ο Ερντογάν αντέδρασε έντονα εναντίον του Twitter, υποστηρίζοντας: «Θα εξαφανίσουμε το Twitter. Δεν με ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Θα δουν τη δύναμη της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Τότε, η Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών αποφάσισε να μπλοκάρει την πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο για οκτώ ημέρες.

Σήμερα, η Τουρκία βιώνει μια ειδική συνθήκη, με τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και θύματα του σεισμού. Ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δέκα επαρχιών, προαναγγελία που συνεπάγεται την ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, πολύ πέρα από τα ήδη διευρυμένα συνταγματικά όρια και για τους τρεις επόμενους μήνες. Ορισμένοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι ακόμη και το ενδεχόμενο της αναβολής των προεδρικών εκλογών βρίσκεται στο τραπέζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments