Διεθνή

DW: Ελληνικές υποψηφιότητες στις εκλογές του Βερολίνου

DW: Ελληνικές υποψηφιότητες στις εκλογές του Βερολίνου

Πηγή Φωτογραφίας: capital.gr

Την Κυριακή το Βερολίνο ψηφίζει για δεύτερη φορά μετά το 2021 εξαιτίας παρατυπιών στις πρώτες εκλογές. Η Αντιγόνη Ντόντη από την Αριστερά και ο Κώστας Κοσμάς από τους Πρασίνους στην DW.

Την Κυριακή το Βερολίνο ψηφίζει για δεύτερη φορά μετά το 2021 εξαιτίας παρατυπιών στις πρώτες εκλογές. Η Αντιγόνη Ντόντη από την Αριστερά και ο Κώστας Κοσμάς από τους Πρασίνους στην DW.

Το Βερολίνο στήνει κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου. Ο λόγος πρωτοφανής, θα μπορούσε να πει κανείς, «για γερμανικά δεδομένα»: παρατυπίες, λάθη, καθυστερήσεις, τεράστιες ουρές. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο επιβεβαίωσε την ανάγκη επανάληψης των εκλογών στις 12 Φεβρουαρίου. Ο φιλόλογος και μεταφραστής Κώστας Κορσμάς,   συντονιστής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (Centrum Modernes Griechenland) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο το Βερολίνου είναι ενεργό μέλος των Πρασίνων από το 2016, πρόεδρός τους στο διαμέρισμα Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ του Βερολίνου και εκλεγμένος στο τοπικό συμβούλιο, αρμόδιος σε θέματα εκπαίδευσης και συγκοινωνιών.

Kαι ο ίδιος θεωρεί πρωτοφανείς τις διορθωτικές εκλογές και την προχειρότητα που παρατηρήθηκε κατά τη διεξαγωγή τους το 2021 και εξηγεί:«Η επανάληψη ήταν προφανώς απαραίτητη για να μην υπάρχουν σκιές ως προς τη δημοκρατική νομιμότητα. Ταυτόχρονα όμως είναι και κατά κάποιο τρόπο εκλογές άδικες γιατί δεν είναι ακριβώς επαναληπτικές. Οι συνδυασμοί που θα προκύψουν δεν θα μείνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως συμβαίνει με τις κανονικές εκλογές, αλλά ισχύει η προηγούμενη ημερομηνία δηλαδή ο Σεπτέμβριος του 2021».

Μένει να φανεί τι ποσοστά λοιπόν θα λάβουν στις εκλογές της Κυριακής τα κόμματα του νυν κυβερνώντος συνασπισμού που είχε προκύψει στο Βερολίνο το 2021, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά υπό την Φραντσίσκα Γκίφαι. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες με τον Κάι Βέγκνερ. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι από το 2021 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία.

(…)Με έξωση  απειλείται και η ιστορική ελληνική κοινότητα στο Στέγκλιτς, όπου δραστηριοποιείται πολιτικά ο Κώστας Κοσμάς. Ο ιδιοκτήτης του διατηρητέου στην ήσυχη οδό Μιτελστράσε 33 ζητά υπέρογκα ποσά ασκώντας ασφυκτική πίεση στην κοινότητα.

Η ελληνική κοινότητα, εκεί όπου ακριβώς βρίσκεται, δεν πρέπει να χαθεί, εκτιμά ο Κώστας Κοσμάς παρουσιάζοντας μια πρόταση που ήδη εξετάζεται για το μέλλον της κοινότητας: «Υπάρχει μια πρόταση που συζητείται με το υπ. Οικονομικών του κρατίδιου, να συστεγαστούν στο ίδιο κτήριο περισσότεροι φορείς της γειτονιάς μαζί με την ελληνική κοινότητα και να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο πολιτιστικό κέντρο- κάτι το οποίο είναι ντε φάκτο ήδη η ελληνική κοινότητα. Δεν είναι πια όπως την ξέραμε τη δεκαετία του 70 και 80, αλλά ένας πολυπολιτισμικός φορέας που συστεγάζει και ανθρώπους από διάφορα γλωσσικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα. Εάν καταφέρουμε να δημιουργηθεί ένας ισχυρότερος φορέας, υπάρχουν οι μοχλοί ώστε το κρατίδιο του Βερολίνου να αγοράσει και να νοικιάσει μετά στην ελληνική κοινότητα το κτήριο χωρίς κίνδυνο έξωσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments