Διεθνή

Bloomberg: Τούρκοι κατασκευαστές έκαναν «εκπτώσεις» για οικονομία

Bloomberg: Τούρκοι κατασκευαστές έκαναν «εκπτώσεις» για οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: twitter ANADOLU AGENCY

Χιλιάδες ζωές φαίνεται ότι κόστισαν οι κακές και πρόχειρες κατασκευές κτηρίων -πολλές φορές πολυώροφων- στη νότια Τουρκία, με διεθνή ΜΜΕ να εστιάζουν στις παραλείψεις των τουρκικών Αρχών

Χιλιάδες ζωές φαίνεται ότι κόστισαν οι κακές και πρόχειρες κατασκευές κτηρίων -πολλές φορές πολυώροφων- στη νότια Τουρκία, με διεθνή ΜΜΕ να εστιάζουν στις παραλείψεις των τουρκικών Αρχών και την ανοχή τους σε φαινόμενα κακοτεχνιών. Παρότι η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά από το φονικό σεισμό του 1999, που σκότωσε σχεδόν 18.000 ανθρώπους, η κατασκευή κτηρίων κακής ποιότητας συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο «αγκάθι» στην Τουρκία.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι κατασκευαστές τακτικά θυσιάζουν την ασφάλεια των πολιτών για να αναγείρουν γρήγορα και οικονομικά πολυκατοικίες ή άλλα κτήρια.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις «ξεχνούν» να τοποθετήσουν τις απαραίτητες ενισχυμένες κολώνες στήριξης ή κάνουν… εκπτώσεις στο τσιμέντο. «Ο λόγος για την τεράστια αυτή καταστροφή είναι η αβλεψία, καθώς οι κατασκευές μετατράπηκαν σε “εργαλείο” συγκέντρωσης χρημάτων» λέει ο Tezcan Karakus Candan, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Άγκυρας.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει την κατάρρευση 6.444 κτηρίων ενώ περί τις 11.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο καθηγητής γεωφυσικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ovgun Ahmet Ercan, υπογραμμίζει πως κάθε μέρα που περνάει μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απίστευτη καταστροφή» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Εάν οι έλεγχοι είχαν γίνει όπως έπρεπε, τότε η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη». Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα, είναι γνωστό ότι κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία δεν έβαζαν όσες υποστηρικτικές κολώνες έπρεπε σε καταστήματα και πάρκινγκ ενώ παράλληλα προχωρούσαν και σε άλλες πολεοδομικές παραβάσεις.

«Αυτές οι πρακτικές μπορεί να κάνουν τα κτήρια να καταρρεύσουν σε σεισμούς» δήλωσε ο πολιτικός μηχανικός Burak Kurtman, της εταιρείας Yuksel Proje στην Άγκυρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments