Διεθνή

Die Zeit: ΟΗΕ – Ο σεισμός θα αφήσει εκατομμύρια αστέγους

Die Zeit: ΟΗΕ – Ο σεισμός θα αφήσει εκατομμύρια αστέγους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι σεισμοί θα αφήσουν εκατομμύρια άστεγους.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι σεισμοί θα αφήσουν εκατομμύρια άστεγους. Μόνο στη Συρία, υπολογίζεται ότι ο σεισμός άφησε άστεγους 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός για τη χώρα.

Μετά την καταστροφή του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη φοβούνται μια δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων και στις δύο χώρες. Μόνο στη Συρία, έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, δήλωσε η Σιβάνκα Νταναπάλα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Μετά τα οικονομικά σοκ, την πανδημία του κορωνοϊού και τις χειμερινές καταιγίδες στην περιοχή της καταστροφής, η εμφυλιοπολεμική χώρα βιώνει τώρα μια «κρίση σε κρίση».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί εσωτερικά στη Συρία πριν από τον σεισμό. Η πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια είναι δύσκολη, οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι. Η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ δύσκολη», είπε η Νταναπάλα.

Η κατάσταση ανεφοδιασμού στις περιοχές των ανταρτών εξαιρετικά δύσκολη

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Volker Türk ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στα θύματα του σεισμού. Κάλεσε τα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο «ώστε να φτάσει η βοήθεια σε όλους».

Στη Συρία, μόνο ένα μέρος της περιοχής του σεισμού βρίσκεται σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένα άλλο μέρος βρίσκεται σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο κατά κύριο λόγο ισλαμιστών ανταρτών. Η κατάσταση του εφοδιασμού εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. Η κυβέρνηση εγκρίνει «την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέρη της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργικό συμβούλιο. Η διανομή της βοήθειας θα πρέπει να γίνει με την υποστήριξη του ΟΗΕ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότεροι από 22.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφή του σεισμού στην τουρκοσυριακή συνοριακή περιοχή, περίπου 3.400 από αυτούς στη Συρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments