Διεθνή

Politico: Η Μ. Βρετανία προχωρά σε «ψηφιακή λίρα»

Politico: Η Μ. Βρετανία προχωρά σε «ψηφιακή λίρα»

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/protothema

«Britcoin» θα είναι η ονομασία της ψηφιακής λίρας, στην οποία θα προχωρήσει πιθανώς η Μεγάλη Βρετανία στην επόμενη δεκαετία. Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσαν ότι είναι «πιθανόν» να χρειαστεί μια ψηφιακή λίρα στο μέλλον για τις καθημερινές πληρωμές.

«Καθώς ο κόσμος γύρω μας και ο τρόπος με τον οποίο πληρώνουμε για πράγματα γίνονται πιο ψηφιοποιημένοι, η υπόθεση για μια ψηφιακή λίρα στο μέλλον συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να συμμετάσχει στον αγώνα έρχεται καθώς άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, προχωρούν με τα δικά τους σχέδια για δημόσια ψηφιακά νομίσματα.

Μια κοινή διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουνίου, ανοίγει το δρόμο για πιο λεπτομερείς εργασίες σχετικά με τον ακριβή σχεδιασμό και βάζει την ΤτΕ σε παρόμοια τροχιά με την ΕΚΤ — η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει ένα ψηφιακό ευρώ. Υπάρχουν όμως μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την χρήση αυτών των ψηφιακών τραπεζογραμματίων και πώς θα λειτουργούσαν στην πράξη. Η Βουλή των Λόρδων περιέγραψε το έργο πέρυσι ως μια «λύση που αναζητά πρόβλημα» και ορισμένοι αξιωματούχοι της BoE, όπως ο Andrew Hauser, έχουν εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες για τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική.

«Ένα στενό ψηφιακό νόμισμα που κανιβαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση τραπεζογραμματίων, για παράδειγμα, μπορεί να έχει μικρό ή καθόλου αντίκτυπο. Αντίθετα, ένα ευρύ ψηφιακό νόμισμα με πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά πληρωμών θα μπορούσε να αυξήσει ουσιαστικά τη ζήτηση για υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας”, δήλωσε ο Hauser τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Huw Van Steenis, ο οποίος συμβούλεψε τον πρώην διοικητή της BoE Mark Carney για την αξιολόγηση του Future of Finance το 2018, είπε στο POLITICO ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα μιας ψηφιακής λίρας. «Τα χρήματα είναι πολύ σημαντικά για να αφεθούν μόνο στους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς οι μεγάλες αποφάσεις είναι πολιτικές και οικονομικές, όχι μόνο τεχνικές», δήλωσε.

Ενώ οι απλοί άνθρωποι μπορούν ήδη να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές, αυτές γίνονται ιδιωτικά μέσω τραπεζών ή εταιρειών πληρωμών. Η ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας είναι να δημιουργήσει μια ψηφιακή έκδοση μετρητών που θα λειτουργούσε ως δημόσιο αγαθό που προέρχεται απευθείας από την κεντρική τράπεζα.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να κρύβουν Britcoins σε διαδικτυακά πορτοφόλια, αλλά θα υπήρχαν αρχικά όρια για να αποφύγουν την απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες – εν μέσω φόβων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μια ψηφιακή λίρα δεν θα ήταν επίσης εντελώς ανώνυμη για να αποφευχθεί η τροφοδότηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά οι χρήστες θα μπορούσαν να επιλέξουν τις ιδιωτικές τους ρυθμίσεις, όπως για την παρακολούθηση διαφημίσεων στο διαδίκτυο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — και η κυβέρνηση δεν θα είχε πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα πληρωμών. Ωστόσο, τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις αστυνομικές αρχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments