Διεθνή

Κίνα: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι για τις περικοπές στις παροχές υγείας

Κίνα: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι για τις περικοπές στις παροχές υγείας

Πηγή Φωτογραφίας: social media

Εκατοντάδες συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους στις κινεζικές πόλεις Γουχάν και Νταλιάν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στις ιατρικές παροχές, σύμφωνα με τους κατοίκους και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις πέρυσι για τους περιορισμούς της COVID.

Στην κεντρική πόλη Γουχάν, εκατοντάδες κυρίως ηλικιωμένοι διακρίνονταν έξω από το κεντρικό πάρκο Zhongshan της πόλης σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα βίντεο από την πόλη που επαληθεύτηκε από το Reuters έδειχνε σπρωξίματα  μεταξύ διαδηλωτών και ένστολου προσωπικού ασφαλείας.

Οι διαδηλώσεις έρχονται εβδομάδες πριν από την ετήσια κοινοβουλευτική συγκέντρωση της Κίνας στις αρχές Μαρτίου.

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονταν για τις τοπικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης περικοπής του μηνιαίου προσωπικού επιδόματος ιατρικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους, από 260 γιουάν (38 δολάρια) το μήνα σε 83 γιουάν, σύμφωνα με κατοίκους της Γουχάν. Ακολούθησε διαμαρτυρία για το ίδιο θέμα την περασμένη εβδομάδα στη Γουχάν.

Κάποιοι τραγούδησαν τραγούδια, μεταξύ των οποίων και τη «Διεθνή», η οποία είναι δημοφιλής στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κίνα. Άλλοι κρατούσαν τηλέφωνα ψηλά και κατέγραφαν το γεγονός.

«Αυτά τα χρήματα είναι πολύ λίγα, αλλά για τους ηλικιωμένους είναι χρήματα που σώζουν ζωές», δήλωσε ο κάτοικος της Γουχάν Ζανγκ Χάι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη διαμαρτυρία της Τετάρτης, αλλά είπε ότι κάποιοι φίλοι του συμμετείχαν.

“Οι άνθρωποι δεν ευημερούν, οπότε κάθε μικρό χρηματικό ποσό είναι εξαιρετικά σημαντικό”, δήλωσε στο Reuters.

Οι διαμαρτυρίες έρχονται καθώς πολλές τοπικές κυβερνήσεις είναι δημοσιονομικά πιεσμένες μετά τους περιορισμούς κατά της COVID που κατέστρεψαν την οικονομία και καθώς τρία χρόνια δαπανών για τον έλεγχο του κορονοϊού εξάντλησαν τα κονδύλια.

Στο σύστημα παροχών υγείας της Κίνας, ορισμένα χρήματα πηγαίνουν σε ένα προσωπικό ιατρικό επίδομα ενώ αντλούνται και άλλα κεφάλαια.

Οι σημερινές διαδηλώσεις στη Γουχάν και στο Νταλιάν στα βορειοανατολικά της Κίνας προσέλκυσαν έντονη παρουσία των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με βίντεο και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρκετοί κάτοικοι της Γουχάν δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η αστυνομία γνώριζε εκ των προτέρων για τη διαμαρτυρία, καθώς είχαν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώσεις που συμβούλευαν τους ανθρώπους να μην παραστούν, συμπεριλαμβανομένης μιας που είδε το Reuters.

Αρκετοί από τους φίλους του Ζανγκ που σχεδίαζαν να παρευρεθούν ζητήθηκε από τις αρχές της περιοχής να υπογράψουν μια δέσμευση “να μην διοργανώνουν παράνομες διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις σε δημόσιους χώρους” ή να μην αναρτούν περιεχόμενο σχετικά με τη διαμαρτυρία, σύμφωνα με αντίγραφο μιας ειδοποίησης που είδε το Reuters.

Η αστυνομία τους απαγόρευσε να βγουν από τα σπίτια τους, πρόσθεσε ο Ζανγκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments