Διεθνή

Reuters: Όλες οι θεωρίες για τα μυστηριώδη λευκά μπαλόνια

Reuters: Όλες οι θεωρίες για τα μυστηριώδη λευκά μπαλόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετεωρολογικά μπαλόνια, drones και άλλα μη στρατιωτικά εναέρια gadgets δίνουβν τροφή σε θεωρίες για τα μυστηριώδη αντικείμενα που ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε από τον ουρανό την περασμένη εβδομάδα.

Μετεωρολογικά μπαλόνια, drones και άλλα μη στρατιωτικά εναέρια gadgets δίνουβν τροφή σε θεωρίες για τα μυστηριώδη αντικείμενα που ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε από τον ουρανό την περασμένη εβδομάδα.

Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι έχουν δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς κατέρριψαν τα μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Αλάσκα, τον βορειοδυτικό Καναδά και τη λίμνη Χιούρον τρεις ημέρες μετά την προηγούμενη κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας. Ένα πράγμα είναι σαφές, ωστόσο: υπάρχουν πολλά μη στρατιωτικά αντικείμενα που επιπλέουν ψηλά στην ατμόσφαιρα.

«Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν εκατοντάδες, πιθανώς σχεδόν 1.000 μπαλόνια που εκτοξεύονται κάθε μέρα για μετεωρολογικές παρατηρήσεις για χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Raymond Shaw, φυσικός της ατμόσφαιρας και καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Είναι ένας ωραίος τρόπος για να κάνετε μετρήσεις της ατμόσφαιρας χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα».

Ο στρατός των ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν αναγνωρίσει ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουν για τα πιο πρόσφατα, μη επανδρωμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο παραμένουν ψηλά, ποιος τα κατασκεύασε και αν μπορεί να συνέλεγαν πληροφορίες.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι μέχρι να μπορέσουν να ανακτήσουν τα συντρίμμια, είναι απίθανο να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποια ήταν τα αντικείμενα.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εναέριες συσκευές «συνδεδεμένες με κάποιον εμπορικό ή καλοήθη σκοπό».

Τα μπαλόνια είναι μια πιθανή εξήγηση.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μπαλόνια για να μελετήσουν τα μοτίβα του ανέμου, την ποιότητα του αέρα και άλλες πτυχές της ατμόσφαιρας της Γης.

Μερικά μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου της στρατόσφαιρας φέρουν μόνο μια συσκευή εντοπισμού GPS, είπε ο Alemu Gonsamo, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά που χρησιμοποιεί μπαλόνια εξοπλισμένα με κάμερα για να μελετήσει τη βλάστηση στο έδαφος.

Το αντικείμενο που καταρρίφθηκε πάνω από τον Καναδά το Σάββατο περιγράφηκε από τον υπουργό Άμυνας του Καναδά ότι μοιάζει με μπαλόνι. Αλλά τα δύο άλλα αντικείμενα μπορεί να ήταν κάτι εντελώς άλλο.

Για παράδειγμα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε το αντικείμενο που καταρρίφθηκε επάνω από τη λίμνη Huron την Κυριακή ως οκταγωνικό, με κορδόνια να κρέμονται από αυτό.

«Το Πεντάγωνο πυροβολεί ένα οκτάγωνο; Δεν θα μπορούσε να είναι ένα μπαλόνι», δήλωσε ο Alex Kostinski, φυσικός στο Μ.Ι.Τ.

Στην Αλάσκα, όπου καταρρίφθηκε ένα από τα αντικείμενα, οι επιστήμονες φιλοξενούν προγράμματα πεδίου για την ανάπτυξη μεγάλων μπαλονιών και ρουκετών από αποθήκες και βάσεις εκτόξευσης στο Poker Flat Research Range, δήλωσε ο John Walsh, ερευνητής για το κλίμα της Αρκτικής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks.

Λίγα είναι γνωστά για το αντικείμενο που καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή, το οποίο ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιέγραψε ως το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και ότι χτυπήθηκε από πύραυλο περίπου 40.000 πόδια πάνω από το έδαφος.

Μερικά μεγάλα καταναλωτικά ή εμπορικά drones με έλικες μπορεί να είναι τόσο μεγάλα όσο ένα συμπαγές αυτοκίνητο και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσουν τα 40.000 πόδια, αν και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ απαγορεύει στα καταναλωτικά drones να πετούν ψηλότερα από 400 πόδια.

Τα ερευνητικά drones που αναπτύσσονται σε περιοχές της Αρκτικής προτιμώνται μερικές φορές από τους δορυφόρους για να έχουν μια πιο κοντινή, πιο μακροπρόθεσμη άποψη των επιπτώσεων του λιωμένου πάγου και της άνοδος της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τη NASA, αλλά αυτά τα αεροσκάφη περιορίζονται για λίγες μόνο ώρες στον αέρα.

Τα drones ήταν μεταξύ των αντικειμένων που εξετάστηκαν από μια ομάδα μελέτης της NASA που δημιουργήθηκε πέρυσι για να βοηθήσει το Πεντάγωνο να κατανοήσει άγνωστα εναέρια φαινόμενα, δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, πρώην επικεφαλής επιστήμης της NASA που επέβλεψε την ομάδα πριν αποσυρθεί τον Δεκέμβριο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αφήνοντας μια απόρρητη ενημέρωση για τα αντικείμενα προχθές, είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτά δεν διαφέρουν από τα εκατοντάδες καλοήθη αντικείμενα που αναφέρονται σε προηγούμενες αναφορές πληροφοριών.

«Ποτέ δεν καταρρίψαμε τίποτα εδώ και περισσότερα από 65 χρόνια NORAD και σε μια εβδομάδα κατέρριψαν τρία πράγματα», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments