Διεθνή

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν για πρώτη φορά ρωσικά εγκλήματα πολέμου

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν για πρώτη φορά ρωσικά εγκλήματα πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν για πρώτη φορά την Ρωσία ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν για πρώτη φορά την Ρωσία ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και επιβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Πιο συγκεκριμένα, η Κ. Χάρις κατήγγειλε, από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που υποστηρίζει πως διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατονομάζουν επίσημα τη Ρωσία ως χώρα που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στον πόλεμό που διεξάγει ενάντια στην Ουκρανία.  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επισήμως διαπιστώσει ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία», είπε η Κ. Χάρις σε μια ομιλία της πριν από την Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος συμπλήρωσε: «Έχουμε εξετάσει τα στοιχεία, γνωρίζουμε τα νομικά πρότυπα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αφού αναφέρθηκε στην περίπτωση των συνοπτικών εκτελέσεων, των βασανιστηρίων και των βιασμών από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς και «την βίαιη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών αμάχων» στη Ρωσία.

«Και λέω σε όλους εκείνους που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα και στους ανωτέρους ή συνεργούς τους σε αυτά τα εγκλήματα: θα λογοδοτήσετε για αυτό!», κατέληξε η αντιπρόεδρος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατονομάζουν επίσημα τη Ρωσία ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή πριν από ένα χρόνο.

Από την πλευρά του, σε ξεχωριστή δήλωση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για τυχαίες ή μεμονωμένες πράξεις» και έκανε λόγο για «ευρεία και συστηματική επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Κρεμλίνο εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία». Ο Μπλίνκεν τονίζει περαιτέρω πως,  χρησιμοποιώντας αυτό τον χαρακτηρισμό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παραπομπή στην διεθνή δικαιοσύνη προσώπων και αξιωματούχων, που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν υπεύθυνα. «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα», καταλήγει ο A. Μπλίνκεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments