Διεθνή

Politico: Ο Μακρόν καλεί σε μια «ατελή ισορροπία» Ευρώπης και Ρωσίας

Politico: Ο Μακρόν καλεί σε μια «ατελή ισορροπία» Ευρώπης και Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Μόσχα και η Ευρώπη πρέπει να βρουν μια «ατελή ισορροπία» μακροπρόθεσμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Μόσχα και η Ευρώπη πρέπει να βρουν μια «ατελή ισορροπία» μακροπρόθεσμα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρει ότι ο Β. Πούτιν του είπε πέρυσι πως η παραστρατιωτική ομάδα Wagner δεν είχε καμιά σχέση με την Ρωσία.

«Πριν από ένα χρόνο μίλησα με τον Πούτιν και με διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με τον Όμιλο Βάγκνερ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην  Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. «Το αποδέχτηκα», είπε.

Έκτοτε, όμως, ο Όμιλος Wagner παρέχει στρατιωτικές υπηρεσίες υποστηρίζοντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι η Μόσχα «επισημοποίησε το γεγονός ότι ο Βάγκνερ ήταν ένα ρητό, άμεσο, διπλωματικό-στρατιωτικό, νεομαφιόζικο μέσο της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διάλογο με τη Ρωσία και κάλεσε τα δυτικά κράτη να «εντείνουν» την υποστήριξή τους σε μια ουκρανική αντεπίθεση. Ωστόσο, πρότεινε ότι, όταν οι διαπραγματεύσεις θα τερματίσουν τον πόλεμο με όρους αποδεκτούς για το Κίεβο, η Ευρώπη και η Ρωσία θα πρέπει να «δημιουργήσουν μια ατελή ισορροπία» στην ήπειρο.

«Είναι καιρός για μια μετάβαση», είπε, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία και οι αντίπαλοί της θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα αρχιτεκτονική περιφερειακής ασφάλειας, αποκαλώντας την «ατελή ισορροπία».

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να διατυπωθεί μια τέτοια συμφωνία Ευρώπης-Ρωσίας.

Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν τη μακροχρόνια άποψη του Μακρόν ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία αποτελούν «ουσιώδες» συστατικό κάθε ειρηνευτικής συνομιλίας. Η Μόσχα πρέπει να είναι ικανοποιημένη με το πώς τελειώνει ο πόλεμος, διαφορετικά οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα ήταν παρά μια κατάπαυση του πυρός και όχι μια συνθήκη, υποστηρίζει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments