Διεθνή

Επισημοποιήθηκε το ICPA στο συνέδριο United for Justice

Επισημοποιήθηκε το ICPA στο συνέδριο United for Justice

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/Pixabay

Οι επτά χώρες εταίροι είναι η Ουκρανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβακία και η  Ρουμανία, ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα

Αποφασίστηκε στο περιθώριο της διάσκεψης «Μαζί για την Δικαιοσύνη» (United for Justice), από τις έως τις 5 Μαρτίου, συμφωνία για την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου για την Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA).

Οι επτά χώρες εταίροι είναι η Ουκρανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβακία και η  Ρουμανία, ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετά την κεντρική ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι και την ομιλία του Προέδρου της Λετονίας Έ. Λέβιτς.

Κύρια αποστολή του νέου θεσμού είναι, αφενός, να διασφαλιστεί η λογοδοσία των υπευθύνων για τα διεθνή εγκλήματα πολέμου και, αφετέρου, να υποστηριχθούν προοπτικά οι προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας που θα απαιτηθούν.

Το ICPA θα διαφυλάξει τα αποδεικτικά στοιχεία και θα εκπονήσει ανάλυσή τους, ώστε να διωχθούν τα εγκλήματα σε μελλοντικές δίκες, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Θα φέρει σε επαφή εισαγγελείς ώστε να προετοιμάσουν τις μελλοντικές διώξεις για τα εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των εγκλημάτων θα είναι αποθηκευμένα κεντρικά σε ασφαλή τοποθεσία. Επιπλέον, οι ΗΠΑ συμφώνησαν επισήμως να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της κοινής ομάδας έρευνας.

Ακόμη, η διάσκεψη «United for Justice» αποτέλεσε το έναυσμα για την δημιουργία νέας ομάδας διαλόγου με σκοπό την ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού των πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της λογοδοσίας.

Η Commission θα συμπροεδρεύει στις εξαμηνιαίες συνεδριάσεις ολομέλειας για τον απολογισμό της προόδου της ομάδας διαλόγου και θα συμπροεδρεύει, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, στις εργασίες για τον συντονισμό και την ενίσχυση της συνδρομής προς την Εισαγγελία της Ουκρανίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments