Διεθνή

Ιταλία: Μη «επείγον» το σήμα της Frontex πριν από πολύνεκρο ναυάγιο

Ιταλία: Μη «επείγον» το σήμα της Frontex πριν από πολύνεκρο ναυάγιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ιταλία δεν αξιολόγησε ως «έκτακτη ανάγκη» την επικοινωνία της Frontex σχετικά με μια λέμβο η οποία βυθίστηκε αργότερα, οδηγώντας στον πνιγμό περισσότερους από 60 ανθρώπους, δήλωσε στον Τύπο το Σάββατο (4 Μαρτίου) η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι

Η Ιταλία δεν αξιολόγησε ως «έκτακτη ανάγκη» την επικοινωνία της Frontex σχετικά με μια λέμβο η οποία βυθίστηκε αργότερα, οδηγώντας στον πνιγμό περισσότερους από 60 ανθρώπους, δήλωσε στον Τύπο το Σάββατο (4 Μαρτίου) η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ειδοποίησε ότι το σκάφος μπορεί να ήταν γεμάτο, σύμφωνα με τα θερμικά σημάδια που μπορούσε να εντοπίσει, και με την κατάσταση της θάλασσας σε βαθμό 4, δήλωσε πηγή της Frontex στη EURACTIV.

«Καμία ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης από τον Frontex δεν έφτασε στις αρχές μας. Δεν ειδοποιηθήκαμε ότι αυτό το σκάφος κινδύνευε να βυθιστεί» δήλωσε η Μελόνι, στην πρώτη δήλωση που έκανε μετά την τραγωδία.

Η ανάσχεση έγινε αργά το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, ώρες πριν το σκάφος βυθιστεί την 26η Φεβρουαρίου κοντά στις ακτές της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία, κοντά στην πόλη Κροτόνε.

Οι επιβάτες του σκάφους, το οποίο ξεκίνησε από την Τουρκία, ήταν κυρίως οικογένειες από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Στο σκάφος μήκους 20 μέτρων επέβαιναν περίπου 200 άτομα. Περίπου 80 επέζησαν, ενώ περισσότεροι από 68 έχασαν τη ζωή τους.

Θερμικά σήματα και κατάσταση της θάλασσας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη EURACTIV, η Frontex μοιράστηκε ορισμένα στοιχεία σχετικά με την αναχαίτιση του σκάφους, τα οποία υποδεικνύουν πιθανή κατάσταση κινδύνου στη θάλασσα.

Για παράδειγμα, ορισμένα στοιχεία έδειξαν ότι το σκάφος θα μπορούσε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό ανθρώπων με ταραγμένη θάλασσα με κύματα έως 2,50 μέτρα – κατάσταση 4 από 7.

«Οι εμπειρογνώμονές μας εντόπισαν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το σκάφος μπορεί να μετέφερε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, για παράδειγμα, η θερμική κάμερα που υπήρχε στο αεροπλάνο εντόπισε σημαντική θερμική απόκριση από τις ανοιχτές καταπακτές στην πλώρη», εξήγησε  Frontex και επιβεβαίωσε στη EURACTIV ότι οι ιταλικές αρχές είχαν πρόσβαση στα θερμικά σημάδια.

Η EURACTIV ρώτησε την Frontex αν κοινοποίησε σήμα κινδύνου από το σκάφος, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής απάντησε ότι «βάσει του χαρακτηρισμού του συμβάντος ως Έρευνας και Διάσωσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτό αποτελεί ευθύνη των εθνικών αρχών».

Μετά την επικοινωνία, η Ιταλία κινητοποίησε δύο περιπολικά σκάφη της Guardia di Finanza (GDF), ξεκινώντας μια αστυνομική επιχείρηση, τη λεγόμενη «επιβολή του νόμου». Ωστόσο, λόγω των καιρικών και θαλάσσιων συνθηκών, τα σκάφη αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα λιμάνια, όπως δήλωσε η GDF σε δελτίο Τύπου τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου).

Οι GDF δεν έχουν το δικαίωμα και τον εξοπλισμό να προχωρούν σε επιχειρήσεις SAR (έρευνα και διάσωση), καθώς είναι αρμοδιότητα της ιταλικής ακτοφυλακής.

Καμία επιχείρηση SAR δεν είχε ξεκινήσει κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης της Frontex.

Η σιωπή της Ιταλίας για τα θερμικά σήματα

Η GDF και η ιταλική ακτοφυλακή δεν ανέφεραν θερμικά σήματα στα δελτία τύπου τους μετά την τραγωδία.

Η GDF μίλησε για τον εντοπισμό ενός σκάφους από την Frontex «που φέρεται να εμπλέκεται σε διακίνηση μεταναστών, περίπου 40 μίλια από τις ακτές του Κροτόνε».

Η ιταλική ακτοφυλακή δήλωσε την Τρίτη (28 Φεβρουαρίου) ότι το σκάφος «φαινόταν να πλέει κανονικά, με 6 κόμβους και σε καλές συνθήκες πλευστότητας, ενώ μόνο ένα άτομο ήταν ορατό στο κατάστρωμα του πλοίου».

Από την Τρίτη η EURACTIV επικοινώνησε αρκετές φορές με την ιταλική ακτοφυλακή, ρωτώντας αν μπορούσαν να δουν τα θερμικά σημάδια, χωρίς να λάβει απάντηση.

Στις ίδιες ερωτήσεις, η GDF δήλωσε στη EURACTIV ότι «το Σώμα, σε αυτό το στάδιο, δεν κάνει καμία δήλωση σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στο Crotone».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments