Ελλάδα

Τέμπη: Με νομοθετική ρύθμιση χωρίς εφέσεις θα αποζημιώνονται τα θύματα της εθνικής τραγωδίας

Τέμπη: Με νομοθετική ρύθμιση χωρίς εφέσεις θα αποζημιώνονται τα θύματα της εθνικής τραγωδίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τέμπη: Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών και επίσπευση αποζημιώσεων - Τα μέτρα στήριξης των συγγενών, επιβατών, τραυματιών

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβάλλονται με την πρωτόδικη απόφαση (χωρίς εφέσεις, αναιρέσεις κλπ) οι αποζημιώσεις των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη θα φέρει η κυβέρνηση. Είναι άλλωστε προφανές πως σε περιπτώσεις εθνικών τραγωδιών όπως στα Τέμπη, καλό θα είναι το δημόσιο να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες με αλλεπάλληλες εφέσεις και αναιρέσεις ώσπου να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα.

Έτσι εκπέμπεται ένα μήνυμα σαφές μη περαιτέρω και αχρείαστης ταλαιπωρίας για τα θύματα καθώς υπάρχουν πολλά μελανά παραδείγματα κατά το παρελθόν (π.χ Marfin που χρειάστηκε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ή πρόσφατα στο Μάτι όπου ασκήθηκε έφεση από το δημόσιο) να σκιάζουν περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη συμπεριφορά του δημόσιου τομέα έναντι των θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

α) Οι παροχές του Κράτους έναντι των θυμάτων (ως ελάχιστο μέτρο που προφανώς όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φέρει πίσω τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα) είναι εντελώς άσχετες με τις αποζημιώσεις των θυμάτων που θα διεκδικήσουν δικαστικά με αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια. Δηλαδή είναι άσχετες οι παροχές με την αποζημίωση που θα διεκδικηθεί για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη στα δικαστήρια.

β) Η δικαστική διεκδίκηση, εφόσον ευοδωθεί, δηλαδή επιδικαστεί αποζημίωση, θα ολοκληρώνεται από τον πρώτο βαθμό. Η δικαστική απόφαση θα καθίσταται εκτελεστή από τον πρώτο βαθμό δηλαδή και θα καταβάλλονται αυτόματα οι επιδικασθείσες αποζημιώσεις . Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των 11 σημείων την περασμένη βδομάδα: “…Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες, προς επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων, θα ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τη διευκόλυνση της εκτελεστότητας των αποφάσεων από τον πρώτο βαθμό. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν”.

Σκιές

Η νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά λύνει τον γόρδιο δεσμό που προκαλεί το νομικό πλαίσιο και υποχρεώνει επί της ουσίας το Νομικό Συμβούλιο να εξαντλεί τα ένδικα μέσα ακόμα και σε περιπτώσεις εθνικών τραγωδιών, εμφανίζοντας ένα πρόσωπο αναντίστοιχο με το κοινωνικό αίσθημα και την υποχρέωση του κράτους να αντιμετωπίζει με ευαισθησία και ενσυναίσθηση τα θύματα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των θυμάτων της Marfin και πιο πρόσφατα της πυρκαγιάς στο Μάτι. Στην πρώτη περίπτωση χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού όταν έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε έφεση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για δικαιώσεις συγγενών θυμάτων της Marfin, εν συνεχεία αναίρεση επί των αποφάσεων το 2019 επί ΝΔ. Και βέβαια πολιτική παρέμβαση Μητσοτάκη για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ύψους 2,24 εκατ. ευρώ.

Η παρέμβαση ήρθε όταν έγινε γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από το Συμβούλιο Επικρατείας να αναιρέσει την απόφαση με την οποία επιδικάστηκαν από το Εφετείο αποζημιώσεις συνολικά 2.24 εκατ. ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων και των 24 εργαζόμενων του υποκαταστήματος. Η νομοθετική ρύθμιση που εξαγγέλλει η κυβέρνηση προφανώς θα αφαιρεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την νομική- γραφειοκρατική υποχρέωση- να ασκεί όλα τα ένδικα μέσα για να μην “κατηγορηθεί” για “παράβαση καθήκοντος”.

Το Μάτι

Το χειρότερο όλων βέβαια είναι οι ισχυρισμοί του δημοσίου έναντι των απαιτήσεων των θυμάτων, όταν ουσιαστικά μιλάμε για επιχειρηματολογία που προκαλεί οργή. Χαρακτηριστικό είναι ότι το δημόσιο δια του ΝΣΚ, άσκησε έφεση κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για ψυχική οδύνη σε συγγενείς 77χρονης που έχασε τη ζωή της στο Μάτι.

Ωστόσο, το Δημόσιο, άσκησε έφεση μπλοκάροντας τη διαδικασία. Το χειρότερο είναι όμως οι ισχυρισμοί του δημοσίου σε μια προσπάθεια να απορριφθεί η αγωγή που κάνουν λόγο για “αιφνίδια μεταβολή του καιρού”, “σπανιότητα της έντασης των ανέμων” και την “αδυναμία πτήσης των εναέριων μέσων” και κυρίως ότι “δεν τηρήθηκαν από την 77χρονη οι οδηγίες της ιστοσελίδας της πολιτικής προστασίας”!

Στην έφεση του Δημοσίου αναφέρεται επίσης ότι το 2018, το 112 δεν είχε μπει ακόμη σε εφαρμογή κι ότι στο Μάτι δεν υπήρχε ρυμοτομία. Η 77χρονη ωστόσο διέμενε στο Νέο Βουτσά, όπου δεν υπήρχαν ζητήματα αυθαιρεσιών!

Οπότε η νομοθετική ρύθμιση προφανώς θα απαλλάξει τα θύματα των Τεμπών από μια τέτοια εξουθενωτική δικαστική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments