Διεθνή

Έρχεται συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και στην Ισπανία

Έρχεται συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και στην Ισπανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ισπανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής σχετικά με μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Η ισπανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής σχετικά με μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία ανοίγει το δρόμο στη Μαδρίτη να λάβει τις επόμενες δόσεις των κονδυλίων του Next Generation EU.

Μετά από μήνες εργασίας και απτές αποκλίσεις μεταξύ των δύο εταίρων του συνασπισμού, PSOE (S&D) και Unidas Podemos (Αριστερά της ΕΕ), η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία την Παρασκευή, αμβλύνοντας εν μέρει το ρήγμα του συνασπισμού.

Η μεταρρύθμιση, που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν, αποτελεί μέρος των πολλών ορόσημων που δεσμεύτηκε να εκπληρώσει η Μαδρίτη ως προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρει μια νέα εκταμίευση χρημάτων από το Next Generation EU.

Η μεταρρύθμιση επικεντρώνεται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος με διάφορα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και περιλαμβάνει τη λεγόμενη «ποσόστωση αλληλεγγύης» για τις κοινωνικές εισφορές των υψηλότερων εισοδημάτων, διπλασιάζοντας τον λεγόμενο μηχανισμό διαγενεακής ισότητας.

Ο μηχανισμός τέθηκε σε ισχύ φέτος και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων μέτρων, αύξηση των κοινωνικών εισφορών κατά 0,6 μονάδες, εκ των οποίων το 0,1 πληρώνεται από την εταιρεία και το 0,5 από τον εργαζόμενο.

Μεταξύ των κύριων καινοτομιών της πρότασης, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του σημερινού συστήματος υπολογισμού και ενός νέου, παρατείνοντας την περίοδο υπολογισμού, κάτι στο οποίο αντιτίθενται τα συνδικάτα CC.OO και UGT, καθώς και η Unidas Podemos σύμφωνα με Fernando Heller και EuroEFE.EURACTIV.es 

Το τελευταίο αυτό μέτρο έρχεται να προστεθεί στη δέσμη μέτρων που έχει ήδη συμφωνηθεί από την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2021, η οποία, μεταξύ άλλων αλλαγών, συνέβαλε στην αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό.

Η ραχοκοκαλιά της μεταρρύθμισης είναι ένα νέο «σύστημα διπλού υπολογισμού» που θεσπίζεται για τα επόμενα 20 χρόνια, το οποίο θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιλέξουν μεταξύ της διατήρησης των 25 ετών εισφορών που λαμβάνονται σήμερα υπόψη για τον υπολογισμό της αρχικής σύνταξης ή της καταμέτρησης 29 ετών με τη δυνατότητα να μην ληφθούν υπόψη δύο έτη, μειώνοντας την περίοδο στα 27 ετών.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Κοινωνικής Ένταξης της Ισπανίας, η νέα δυνατότητα παράτασης και απόρριψης θα αναπτυχθεί σταδιακά σε 12 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026, «με στόχο να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι με παράτυπη επαγγελματική σταδιοδρομία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments