Global News

CNBC: Τι υποστήριξη παρέχει η Κίνα στην Ρωσία;

CNBC: Τι υποστήριξη παρέχει η Κίνα στην Ρωσία;

Πηγή Φωτογραφίας: HKFP

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντάται με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στο πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Κίνα παρέχει στρατιωτική και εμπορική στήριξη την Ρωσία

Η Κίνα έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Ρωσία, καθώς επιδιώκει να αμβλύνει τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από ορισμένες χώρες ως απάντηση στην εισβολή της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, ισχυρισμούς τους οποίους η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά. Παρέχει η Κίνα όπλα στη Ρωσία; Η Κίνα επεκτείνει τις δυνατότητες στρατιωτικής παραγωγής της και είναι πλέον ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο.

«Τα όπλα της Κίνας εξελίσσονται τώρα», λέει ο Siemon Wezeman από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. «Τα drones της, για παράδειγμα, είναι ένας τομέας για τον οποίο θα ενδιέφερε πολύ η Ρωσία». Οι ΗΠΑ λένε ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη παράσχει «μη θανατηφόρα υποστήριξη» στη Ρωσία και ότι έχουν νέες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε σύντομα να παράσχει «θανατηφόρα υποστήριξη». Η Maria Shagina, ειδικός στις οικονομικές κυρώσεις στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, λέει ότι η Κίνα δεν έχει προμηθεύσει ανοιχτά τη Ρωσία με όπλα, αλλά μπορεί να της πουλά κρυφά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Υπάρχουν στοιχεία ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ημιαγωγών – συχνά μέσω εταιρειών κελύφους στο Χονγκ Κονγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – στη Ρωσία», λέει. «Ορισμένες κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν επίσης πολιτικά drones, εκμεταλλευόμενοι το γκρίζο διάστημα μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών σκοπών». Το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών που εδρεύει στις ΗΠΑ λέει ότι οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να στέλνουν στη Ρωσία ηλεκτρονικά εξαρτήματα για ραντάρ αντιαεροπορικών πυραύλων. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε μια κινεζική εταιρεία η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παρείχε δορυφορικές εικόνες για την υποστήριξη των ρωσικών μισθοφόρων δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία.

Κίνα: Ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, τα δυτικά έθνη επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία – απαγορεύοντας τις εισαγωγές πετρελαίου και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Πολλές δυτικές εταιρείες διέκοψαν πλήρως τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και το εμπόριο της με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της ΕΕ κατρακύλησε κατά τη διάρκεια του 2022. Ωστόσο, το συνολικό εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία έφτασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 – αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments