Διεθνή

CNN: Η Ελβετία είναι η μεγαλύτερη χαμένη της κατάρρευσης της Credit Suisse

CNN: Η Ελβετία είναι η μεγαλύτερη χαμένη της κατάρρευσης της Credit Suisse

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Η χώρα των Άλπεων καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο τίμημα από την πτώση της Credit Suisse, σύμφωνα με την προσέγγιση του CNN.

Η χώρα των Άλπεων καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο τίμημα από την πτώση της Credit Suisse, σύμφωνα με την προσέγγιση του CNN.

Πιο ειδικά, η διάσωση της Credit Suisse, την τελευταία στιγμή, μπορεί να απέτρεψε την έκρηξη της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης, αλλά είναι μια ωμή συμφωνία για την Ελβετία.

Οι ανησυχίες ότι η κατάρρευση της συγκεκριμένης κατάρρευσης θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη τραπεζική κατάρρευση άφησε τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές με λίγες καλές επιλογές. Η συνεργασία με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, την UBS, πρόσφερε τις καλύτερες πιθανότητες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα παγκοσμίως και στην Ελβετία, και την προστασία της ελβετικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Αλλά αφήνει την Ελβετία εκτεθειμένη σε ένα μόνο τεράστιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, παρόλο που εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο επιτυχημένη θα είναι η μεγάλη συγχώνευση.

“Ένα από τα πιο καθιερωμένα δεδομένα στην ακαδημαϊκή έρευνα είναι ότι οι συγχωνεύσεις τραπεζών σχεδόν ποτέ δεν λειτουργούν”, δήλωσε ο Arturo Bris, καθηγητής οικονομικών στην ελβετική σχολή επιχειρήσεων IMD.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας στην Ελβετία και θα αποδυναμώσει τον ανταγωνισμό στον ζωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, ο οποίος συνολικά απασχολεί περισσότερο από το 5% του εθνικού εργατικού δυναμικού, ή σχεδόν 212.000 άτομα.

Ακόμη, οι φορολογούμενοι βρίσκονται τώρα σε εξαιρετικά δεινή θέση για έως και 9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) μελλοντικών πιθανών ζημιών στην UBS που προκύπτουν από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι ζημίες υπερβαίνουν τα 5 δισεκατομμύρια φράγκα (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Το κράτος έχει επίσης εγγυηθεί ρητά μια σωτηρία 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (109 δισεκατομμύρια δολάρια) στην UBS, σε περίπτωση που το χρειαστεί, αν και αυτό θα μπορούσε να επιστραφεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments