Διεθνή

«Να περιοριστεί η κρίση στην Deutsche Bank»

«Να περιοριστεί η κρίση στην Deutsche Bank»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η τραπεζική δόνηση κρατά τους επενδυτές σε αγωνία. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών Dax συνέχισε να χάνει την Παρασκευή.

Η τραπεζική δόνηση κρατά τους επενδυτές σε αγωνία. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών Dax συνέχισε να χάνει την Παρασκευή. Οι χρηματοοικονομικές μετοχές πέφτουν σε όλη την Ευρώπη. Έμπλεξε ακόμα και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος υποχρεώθηκε σε έκτακτες δηλώσεις, για να καθησυχάσει τους Γερμανούς καταθέτες. Βασικό ζητούμενο παραμένει όμως ο περιορισμός της κρίσης στην Deutsche Bank.

Οι μετοχές του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού οίκου της Γερμανίας διολίσθησαν έως και 14,9%, φθάνοντας στα 7,95 ευρώ, όσο ήταν τελευταία κατά το κραχ του χρηματιστηρίου, τον Μάρτιο του 2020, πριν από τρία ολόκληρα χρόνια. Το απόγευμα, οι απώλειες τιμών ήταν κάπως περιορισμένες, ενημερώνει η κορυφαία οικονομική εφημερίδα FAZ.

Από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την έναρξη της τραπεζικής κρίσης πριν από δύο εβδομάδες, οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν χάσει περίπου 30% – με περίπου επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε αγοραία αξία να εξαφανίζονται στον αέρα.

Η Deutsche Bank αξίζει αυτή τη στιγμή μόλις16,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με χρηματοοικονομικούς αναλυτές, η ραγδαία αύξηση των CDS του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Φρανκφούρτης, δηλαδή οι τιμές για αντιστάθμιση αθέτησης υποχρεώσεων σε τραπεζικά ομόλογα, προκάλεσε τον κύριο όγκο της αναταραχής στο τέλος της εβδομάδας. Περισσότερα από 200.000 ευρώ έπρεπε να πληρωθούν την Παρασκευή αντί 142.000 ευρώ, όπως και την Τετάρτη για να εξασφαλιστεί ένα πακέτο ομολόγων της Deutsche Bank αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έσπευσε να εκφράσει επιδεικτικά την εμπιστοσύνη του στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για τίποτα», δήλωσε ο Σολτς την Παρασκευή, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την δυσαρέσκεια και τις ανησυχίες. Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι πολύ κερδοφόρα», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος πρόσθεσε πως «το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι πολύ σταθερό και ανθεκτικό. Η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την εποπτεία»

Μετά την έκτακτη διάσωση της μεγάλης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από την ανταγωνιστική της UBS το περασμένο Σαββατοκύριακο, πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι η κρίση εμπιστοσύνης θα εξαπλωθεί και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα CDS από άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των UBS, Société Générale και Intesa Sanpaolo, επίσης αυξήθηκαν την Παρασκευή. Οι μετοχές του δεύτερου μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Dax, της Commerzbank, υποχώρησαν κατά 10,4% στα 8,41 ευρώ. Στην Coba, η χρηματιστηριακή αξία μειώθηκε κατά περίπου τέσσερα δισ. ευρώ στα 10,8 δισ. ευρώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ανησυχίες των Γερμανών τραπεζιτών επικεντρώνονται στον περιορισμό στο ελάχιστο της κρίσης εμπιστοσύνης και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όσο το τραπεζικό δεινό θα περιορίζεται στην Deutsche Bank, τόσο θα πληθαίνουν οι ελπίδες για επιτυχή ξεπέρασμα της κρίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments