Κόσμος

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για την έκρυθμη κατάσταση της Γαλλίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για την έκρυθμη κατάσταση της Γαλλίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστικές ενώσεις και αριστεροί πολιτικοί κατηγορούν την αστυνομία για βία και αυθαίρετες συλλήψεις

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την «υπερβολική χρήση βίας» από τη γαλλική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Έχουν σημειωθεί βίαια επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας. Αλλά οι σποραδικές πράξεις βίας από ορισμένους διαδηλωτές ή άλλες κατακριτέες πράξεις από άλλους κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπερβολική χρήση βίας από κρατικούς αξιωματούχους», δήλωσε η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Επιπλέον, αυτές οι πράξεις δεν πρέπει να στερήσουν από τους ειρηνικούς διαδηλωτές το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, τόνισε η Μιγιάτοβιτς.

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε ότι είναι καθήκον των αρχών να «επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καταγράφουν αυτές τις διαδηλώσεις, από την αστυνομική βία και τη βία από άτομα εντός ή στο περιθώριο των πορειών διαμαρτυρίας».

Μαζικές διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση

Τις τελευταίες ημέρες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστικές ενώσεις και αριστεροί πολιτικοί κατηγόρησαν την αστυνομία για βία και αυθαίρετες συλλήψεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετέχουν 46 χώρες. Έχει έδρα το Στρασβούργο και στόχος του είναι μεταξύ άλλων, η προστασία της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.