Global News

Al Jazeera: Η Ελλάδα καλωσόρισε αρχαία αντικείμενα από το Βατικανό

Al Jazeera: Η Ελλάδα καλωσόρισε αρχαία αντικείμενα από το Βατικανό

Πηγή Φωτογραφίας: DW

Ο Επίσκοπος Μπράιαν Φάρελ, γραμματέας του Βατικανού για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας, ηγήθηκε της επισκεπτόμενης αντιπροσωπείας και είπε ότι η επιστροφή των τριών θραυσμάτων είχε συζητηθεί κατά την διάρκεια επίσκεψης  του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα το 2021.

Η Ελλάδα καλωσόρισε την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων από το Βατικανό από την Ακρόπολη, προωθώντας μια εκστρατεία πίεσης στο Βρετανικό Μουσείο  να παραδώσει μια συλλογή γλυπτών που ελήφθησαν από τον αρχαίο χώρο της Αθήνας πριν από περισσότερα από 200 χρόνια. Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη οδήγησε την Παρασκευή την τελετή για τον επαναπατρισμό τριών θραυσμάτων γλυπτικής που είχαν φυλαχτεί στα Μουσεία του Βατικανού.

Τα αντικείμενα, που αναπαριστούν ένα άλογο και δύο αρσενικά κεφάλια, θα προστεθούν στη συλλογή του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο άνοιξε το 2009 στους πρόποδες του αρχαίου χώρου στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, Αθήνα. Ο Επίσκοπος Μπράιαν Φάρελ, γραμματέας του Βατικανού για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας, ηγήθηκε της επισκεπτόμενης αντιπροσωπείας και είπε ότι η επιστροφή των τριών θραυσμάτων είχε συζητηθεί κατά την διάρκεια επίσκεψης  του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα το 2021.

«Η δωρεά των θραυσμάτων του Παρθενώνα, που κρατούνταν στα Μουσεία του Βατικανού για περισσότερο από δύο αιώνες, εμφανίζεται ως πολιτιστική και κοινωνική χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό», είπε ο Φάρελ. «Σας διαβεβαιώνουμε για την απόλυτη χαρά μας για την πραγματοποίηση της θεμιτής επιθυμίας σας να έχετε τα … θραύσματα στο σπίτι στον τόπο καταγωγής τους», πρόσθεσε.

Η χειρονομία αύξησε την πίεση στο Βρετανικό Μουσείο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα μετά από μια εκστρατεία που ξεκίνησε η Αθήνα πριν από 40 χρόνια. «Πρωτοβουλίες όπως αυτές δείχνουν τον τρόπο, πώς τα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να επανενωθούν, επουλώνοντας τις πληγές που προκάλεσαν τα βάρβαρα χέρια πριν από τόσα πολλά χρόνια», είπε ο Μενδώνη. Αυτό μας οδηγεί στο δίκαιο και ηθικό αίτημα ολόκληρου του ελληνικού λαού και αυτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της για την οριστική επιστροφή όλων των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Μενδώνη είπε ότι η Ελλάδα θα ήταν πρόθυμη να δανείσει στο Βρετανικό Μουσείο αρχαία ελληνικά αντικείμενα για έκθεση για να «καλύψει το κενό» εάν τα μάρμαρα επέστρεφαν. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει την κατοχή και την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου γιατί θεωρεί ότι τα γλυπτά βρίσκονται εκεί ως προιόν κλοπής», είπε.  Ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β, δήλωσε ότι «η πράξη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ιστορικής σημασίας και έχει θετικό αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα. Ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους».

Αξιωματούχοι του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού υποβάθμισαν τα σχόλια που έκανε τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με την Ελλάδα σε μια συμφωνία για την έκθεση των μαρμάρων του Παρθενώνα τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Πέρυσι, ένα άλλο μαρμάρινο γλυπτό θραύσμα από το ναό του Παρθενώνα – που απεικονίζει ένα πόδι της αρχαίας ελληνικής θεάς Άρτεμης – επιστράφηκε στην Αθήνα από ένα μουσείο στο Παλέρμο της Σικελίας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν τον πυρήνα της αρχαίας κληρονομιάς της, ενώ οι υποστηρικτές του Βρετανικού Μουσείου υποστηρίζουν ότι η επιστροφή τους θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μουσειακές συλλογές και την πολιτιστική πολυμορφία παγκοσμίως. Σκαλισμένα τον 5ο αιώνα π.Χ., τα γλυπτά από τον Παρθενώνα τραβήχτηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν προτού η Ελλάδα κερδίσει την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments