Διεθνή

Ελβετία: Εξετάζονται πειθαρχικά μέτρα κατά των διευθυντών της Credit Suisse

Ελβετία: Εξετάζονται πειθαρχικά μέτρα κατά των διευθυντών της Credit Suisse

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση της Ελβετίας

Το ενδεχόμενο να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά των διευθυντών της Credit Suisse, εξετάζει η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας FINMA κι ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας χρειάστηκε να διασωθεί την περασμένη εβδομάδα από την UBS.

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3,26 δισ. δολάρια) σε μετοχές πριν από μία εβδομάδα και να αναλάβει ζημίες ύψους έως και 5 δισ. φράγκων σε μία συγχώνευση που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές εν μέσω των αναταραχών στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως.

Σε συνέντευξή της στην NZZ am Sonntag, η πρόεδρος της FINMA Μαρλέν Άμσταντ δήλωσε ότι είναι «ακόμη πιθανό» να κινηθούν νέες διαδικασίες, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε η κύρια εστίαση της ρυθμιστικής αρχής είναι «η μεταβατική φάση της ολοκλήρωσης» και «η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Ερωτηθείσα εάν η FINMA εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει υπεύθυνους τους σημερινούς διευθυντές της Credit Suisse για την κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, η Άμσταντ δήλωσε ότι «διερευνά τις επιλογές». «Η Credit Suisse είχε προβληματική νοοτροπία η οποία μεταφράστηκε σε έλλειψη ευθυνών. Έγιναν πολυάριθμα λάθη επί σειρά ετών», υπογράμμισε η πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής.

Η FINMA διεξήγαγε έξι δημόσιες «διαδικασίες παρέμβασης» κατά της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ίδια. «Έχουμε παρέμβει και χρησιμοποιήσαμε τα ισχυρότερα μέσα μας», όπως ανέφερε η Άμσταντ για τις προηγούμενες κινήσεις της αρχής.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση της Ελβετίας να διαγράψει το χρέος σε ομόλογα ΑΤ 1 αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων της Credit Suisse, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη διάσωση της τράπεζας. «Τα AT 1 προβλέπουν συμβατικά ότι θα διαγραφούν πλήρως σε περίπτωση ενός γεγονότος ενεργοποίησης, ιδίως όταν χορηγείται έκτακτη κρατική στήριξη. Τα ομόλογα δημιουργήθηκαν ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις».

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της προέδρου της FINMA όταν της ζητήθηκε από το Reuters.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments