Nέα της αγοράς

Γιατί το Big Tech κάνει τόσο πολλές απολύσεις: Αυτή είναι η νέα λογική του κλάδου

Γιατί το Big Tech κάνει τόσο πολλές απολύσεις: Αυτή είναι η νέα λογική του κλάδου

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Αυτή η συμπεριφορά ταιριάζει άψογα σε ένα ανανεωμένο τεχνολογικό κλάδο που προσβλέπει στη λιτότητα.

Δύο από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως, ή τις Big Tech -όπως λέγονται-, έχουν περικόψει 48.000 θέσεις εργασίας συνολικά, σε λιγότερο από έξι μήνες.

Και μπορεί όσοι έχουν επιβιώσει αυτών των απολύσεων από την Amazon και την Meta, να πιστεύουν ότι τα κατάφεραν, ωστόσο θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρά για να αποδείξουν την αξία τους.

Αυτή η συμπεριφορά ταιριάζει άψογα σε ένα ανανεωμένο τεχνολογικό κλάδο που προσβλέπει στη λιτότητα.

Το σκεπτικό είναι ότι αυτές οι εταιρείες είχαν προσλάβει πολύ μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων από αυτό που χρειάζονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια οικονομία υψηλών επιτοκίων, όπως αναφέρει το Business Insider.

Το νέο μάντρα των Big Tech: Πόσα μου φέρνει ο κάθε υπάλληλος; 

Για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρήματα, είναι πιθανό οι CEOs της τεχνολογίας να επικεντρωθούν σε μια μέτρηση που είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν κατά τα χρόνια της ανάπτυξης.

Ο Keith Rabois, πρώην στέλεχος της PayPal, είπε πρόσφατα ότι τα «έσοδα ανά εργαζόμενο» – κυριολεκτικά πόσα φέρνει κάθε μεμονωμένος εργαζόμενος – επανέρχονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η βάση των εργαζομένων της Amazon, αυξήθηκε κατά 93,1% τα τελευταία τρία χρόνια σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την Covid-19, τοποθετώντας την ανάπτυξή της πολύ πιο πάνω από τους ομοτίμους της όπως η Apple, η οποία αυξήθηκε κατά 19,7% και η Microsoft, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 53,5%.

Ωστόσο αναλυτές της Bank of America ανέφεραν τον Ιανουάριο, ότι οι Big Tech εξακολουθούσαν να έχουν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, ακόμα και μετά από ένα πρώτο κύμα απολύσεων, με ορισμένες να είναι έως και 20% μεγαλύτερες σε αριθμό εργαζομένων από ό,τι θα έπρεπε, πιθανώς λόγω ματαιοδοξίας. Με βάση τα παραπάνω, το μάντρα των Big Tech, κερδίζει ακόμα περισσότερο έδαφος. Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές ότι όλες αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο Jeffrey Pfeffer, καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο Stanford Graduate School of Business, υποστηρίζει ότι οι χιλιάδες απολύσεις της τεχνολογίας οφείλονται σε «αντιγραφή συμπεριφοράς». Οι ειδικοί στη διοίκηση λένε ότι οι περικοπές προκαλούν νευρικότητα στους εργαζόμενους, αποδυναμώνοντας την παραγωγικότητά τους και την ικανότητα των επιχειρήσεων να φέρνουν νέα ταλέντα στην ομάδα.

Ακόμη και έτσι, από ότι φαίνεται, οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι πρόθυμοι να πάρουν αυτό το ρίσκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments