Nέα της αγοράς

Η Mεγάλη Mπλε Tρύπα στο Μπελίζ της Καραϊβικής που καθηλώνει τους ταξιδιώτες

Η Mεγάλη Mπλε Tρύπα στο Μπελίζ της Καραϊβικής που καθηλώνει τους ταξιδιώτες

Πηγή Φωτογραφίας: David Doubilet / National Geographic

Πρόκειται για τους πιο φημισμένους υποβρύχιους προορισμούς στον κόσμο

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι μια γιγάντια θαλάσσια καταβόθρα στα ανοιχτά της ακτής του Μπελίζ, στην Καραϊβική. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Lighthouse Reef, μιας μικρής ατόλης 70χλμ. από την ηπειρωτική χώρα και την πόλη της Μπελίζ.

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. Έχει διάμετρο 300 μέτρα και βάθος 125 μέτρα και δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια ως ασβεστολιθική σπηλιά, ενώ η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων είχε ως αποτέλεσμα τη βύθισή της.

Η είσοδος της καταβόθρα βρίσκεται περίπου στα 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το βάθος στη μέση της φτάνει τα 120 μέτρα. Ο βυθός της καταβόθρας είναι επίσης εντυπωσιακός με μια μεγάλη σπηλιά στο κάτω μέρος.

Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» στο Μπελίζ έχει γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού. Οι δύτες μπορούν να καταδυθούν στην καταβόθρα και να δουν το μοναδικό τοπίο που προσφέρει.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν καταπληκτικά σχηματισμένους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, καθώς και εντυπωσιακά παράξενα ψάρια που ζουν στα βάθη της.

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ έχει επίσης ενδιαφέρον για τους επιστήμονες και τους αρχαιολόγους. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η καταβόθρα είναι περίπου 10.000 ετών και ότι σε αυτήν την περιοχή υπήρξαν κάποιες από τις πρώτες ανθρώπινες κατοικίες στον αρχαίο κόσμο.

Επίσης, έχουν βρεθεί οστά ελέφαντα και σκελετοί αρχαίων αρπακτικών που ζούσαν στην περιοχή πριν από πολλές χιλιετίες.

Ακρως επικίνδυνη

Παρά την ομορφιά της, η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» στο Μπελίζ είναι επίσης επικίνδυνη. Οι δύτες πρέπει να είναι έμπειροι και να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να καταδυθούν στα βαθιά νερά της.

Η υποβρύχια διαδρομή μπορεί να είναι δύσκολη και επικίνδυνη, και η παραμονή στα βάθη της καταβόθρας για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους δύτες.

Συνολικά, η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ» είναι ένας εντυπωσιακός καταδυτικός προορισμός που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Όποιος επιλέξει να επισκεφθεί αυτόν τον υπέροχο προορισμό, θα μπορέσει να διαπιστώσει γιατί η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» είναι τόσο δημοφιλής στους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού και γιατί είναι αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο μοναδικές τοποθεσίες στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments