Global News

BBC: Γιατί το Tetris είναι το τέλειο βιντεοπαιχνίδι;

BBC: Γιατί το Tetris είναι το τέλειο βιντεοπαιχνίδι;

Πηγή Φωτογραφίας: TechCrunch

Με μια νέα ταινία Apple TV+ με πρωταγωνιστή τον Taron Egerton που εστιάζει στην ιστορία προέλευσης του παιχνιδιού παζλ της δεκαετίας του 1980, ο Thomas Hobbs ρωτά τους ειδικούς γιατί το Tetris έχει διατηρήσει τόσο τεράστια δημοτικότητα, σχεδόν 40 χρόνια μετά.

«Το έπαιξα για πέντε λεπτά και το βλέπω ακόμα στα όνειρά μου!». ακτινοβολεί ο επιχειρηματία βιντεοπαιχνιδιών Χενκ Ρότζερς (τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Τάρον Έγκερτον), με τα μάτια του να φουσκώνουν από ενθουσιασμό, σε μια σκηνή από τη νέα ταινία Apple TV+ ταινία Tetris. Ο Ρότζερς προσπαθεί να πείσει έναν χρηματοδότη να αποχωριστεί τα εκατομμύρια, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα διεθνή δικαιώματα αδειοδότησης του παιχνιδιού. «Αυτό είναι ποίηση», προσθέτει πειστικά. Η τέχνη και τα μαθηματικά λειτουργούν σε μαγικό συγχρονισμό.

Με φόντο τη δεκαετία του 1980, η ταινία βλέπει έναν χαρισματικό Ρότζερς να πετάει στη Σοβιετική Ένωση σε μια αποστολή να φέρει το Tetris – ένα παιχνίδι που του τράβηξε το μυαλό σε μια επιχειρηματική έκθεση – πέρα ​​από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Συναντώντας τον δημιουργό του παιχνιδιού Alexey Pajitnov στη Μόσχα, δημιουργεί μια απίθανη συνεργασία μαζί του και αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο (και τους απατεώνες αξιωματικούς της KGB) για να βγάλουν το Tetris από τη χώρα. Η ιδέα του Tetris είναι εκπληκτικά απλή: τα σχήματα tetromino (γεωμετρικά σχήματα κατασκευασμένα από τέσσερα τετράγωνα) πέφτουν ένα προς ένα από την κορυφή της οθόνης. Ο παίκτης πρέπει να αναδιατάξει αυτά τα σχήματα ώστε να σχηματίσουν οριζόντιες γραμμές, οι οποίες στη συνέχεια καθαρίζουν τα μπλοκ και ελευθερώνουν επιπλέον χώρο. Ωστόσο, τα μπλοκ τείνουν να συσσωρεύονται χαοτικά, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό συναίσθημα παρόμοιο με το να πιέζονται πάνω στο παράθυρο σε ένα γεμάτο καρότσι Tube (γνωστό και ως ανθρώπινο Tetris). Επιτυχείτε στο Tetris και θα παλέψετε σε επίπεδα όπου τα μπλοκ πέφτουν όλο και πιο γρήγορα, μπαίνοντας σταδιακά σε μια διαισθητική ροή.

Το Tetris είναι ένα παιχνίδι που εμπνέει την κριτική σκέψη, σύμφωνα με επιστήμονες από το Mind Research Network, οι οποίοι ισχυρίζονται πως  η υψηλή έκθεση στο Tetris κάνει τον εγκέφαλο να καταναλώνει λιγότερη γλυκόζη και να γίνει πιο παραγωγικός. «Αν κοιτάξετε τη σχεδίαση του Tetris, όλα έχουν τη θέση τους, δεν υπάρχει χνούδι και είναι αποσταγμένο στην πιο αγνή του μορφή», προσθέτει ο προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών Niels Monshouwer, ο συνιδρυτής του WeirdBeard Games – υπεύθυνος για το διασκεδαστικό παιχνίδι παζλ Tricky του 2016. Towers, που παίζει σαν υβρίδιο Tetris-Jenga – και σαφώς υπέρμαχος αυτής της επιστημονικής ανάλυσης. Όταν ρωτήθηκε γιατί ένα παιχνίδι τόσο απλοϊκό όπως το Tetris αναφέρεται τόσο συχνά ότι βρίσκεται στην κορυφή της ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, ο Monshouwer συνεχίζει: Είναι το κύριο παράδειγμα του εύκολου στην εκμάθηση αλλά δύσκολα κατακτάς". Στο πιο βασικό επίπεδο, υπάρχει Μια ευχαρίστηση στο τακτοποίηση. Κάθε φορά που παίζεις, γίνεσαι καλύτερος. Μπορείς να μπεις σε μια ροή όπου τα χέρια και το μυαλό σου γίνονται ένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments