Διεθνή

Η Ουκρανία διώχνει φιλορώσους κληρικούς από μοναστήρι στο Κίεβο

Η Ουκρανία διώχνει φιλορώσους κληρικούς από μοναστήρι στο Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Oleksandr Ratushniak// STRINGER | Συντελεστές: REUTERS

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ενός μεγάλου σχίσματος μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών της Ουκρανίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ενός μεγάλου σχίσματος μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών της Ουκρανίας.

Το ζήτημα, που ανακινεί το περιοδικό Politico, αφορά το μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου Pechersk, ενός ορθόδοξου μοναστηριακού συγκροτήματος του 11ου αιώνα στην καρδιά της πόλης.

Η Τετάρτη είναι η προθεσμία για τους 1.000 κατοίκους του μοναστηριού να εγκαταλείψουν το σπίτι τους εν μέσω αυξημένων πολιτικών ανησυχιών ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν πολύ κοντά στη Μόσχα και ήταν Ρώσοι πέμπτοι αρθρογράφοι. Η αστυνομία επιθεώρησε τα οχήματα που αναχωρούσαν για να βεβαιωθεί ότι κανένα δεν ήταν φορτωμένο με τις περισσότερες από 800 εικόνες, σταυρούς και άλλα ανεκτίμητα αντικείμενα που ήταν αποθηκευμένα στο θρησκευτικό συγκρότημα.

Η υψηλού κύρους έξωση είναι απλώς η τελευταία δόση στο πικρό σχίσμα που διχάζει τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία.

Η εκκλησία της Ουκρανίας χωρίστηκε το 2018 σε δύο φατρίες με σχεδόν το ίδιο όνομα. Στα δόντια της αντίθεσης από το Κρεμλίνο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) έλαβε εκκλησιαστική ανεξαρτησία από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 2019. Σε ένδειξη των πολιτικών σφαλμάτων που στηρίζουν τη βεντέτα, οι εκκλησίες της OCU είχαν προσφέρει υποστήριξη στους διαδηλωτές του  Μαϊντάν του 2014, ο οποίος ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον σατράπη της Μόσχας στην Ουκρανία. Αυτό άφησε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC), η οποία ήταν ακόμα πιστή στη Μόσχα.

Οι απελάσεις από τη Λαύρα έρχονται τεχνικά ως μέρος της λήξης μιας δεκαετούς συμφωνίας για την ελεύθερη χρήση θρησκευτικών κτιρίων και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων που υπέγραψε το μοναστήρι το 2013. Αυτό τερματίστηκε όταν διαπιστώθηκαν πολυάριθμες παραβιάσεις των όρων ενοικίου από τους ιερούς ενοίκους.

Στην πραγματικότητα, το θέμα είναι άκρως πολιτικό, λόγω της οργής στην Ουκρανία που ορισμένοι κληρικοί από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας συνεργάστηκαν με Ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Oleksandr Tkachenko διέταξε τους μοναχούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν όλους τους χώρους της Λαύρας, αλλά ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον των μοναχών εάν χάσουν την προθεσμία. Είπε επίσης ότι εάν οι μοναχοί θέλουν να μείνουν, πρέπει απλώς να μεταφέρουν την πίστη τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Από τις 26 Μαρτίου, περισσότερες από 1.236 θρησκευτικές κοινότητες και μοναστήρια έχουν ανακοινώσει τη μετάβαση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (Πατριαρχείο Μόσχας) στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Μόνο το 4% περίπου των Ορθοδόξων πιστών ταυτίζεται πλέον με το Πατριαρχείο Μόσχας, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου.

Οι περισσότεροι κληρικοί από την Εκκλησία του Πατριαρχείου της Λαύρας Μόσχας εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, παρόλο που ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος της παραχώρησε την ανεξαρτησία το 2019.

Ο Μητροπολίτης Onufriy της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνδέεται με τη Ρωσία ισχυρίζεται ότι η εκκλησία του είναι η μόνη γνήσια στην Ουκρανία, κατηγορώντας άλλους ως σχισματικούς. Μόλις άρχισε η ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας, την καταδίκασε δημόσια. Τον Μάιο του περασμένου έτους, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι χώρισε τους δρόμους της με το Ρωσικό Πατριαρχείο και σταμάτησε να προσεύχεται για τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιόνα. «Ήταν ο φόνος του αδερφού του Άβελ από τον Κάιν», είπε ο Ιόνα, αντικατοπτρίζοντας τη ρωσική αφήγηση για την Ουκρανία και τη Ρωσία ότι είναι «αδελφικά έθνη».

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2022 εμφανίστηκε ένα βίντεο από μια προσευχή στη Λαύρα, όπου οι ενορίτες προσεύχονταν για τη Ρωσία. Οι ιερείς αργότερα ισχυρίστηκαν ότι ήταν ψεύτικο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments