Global News

ΒΒC: Γιατί η φιλία μας κάνει πιο υγιείς;

ΒΒC: Γιατί η φιλία μας κάνει πιο υγιείς;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι ρομαντικές σχέσεις μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας και ακόμη και να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο. Αλλά η φιλία φέρνει τα ίδια οφέλη; Το αφιέρωμα στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση του BBC.

Η δημοσιογράφος για θέματα υγείας Lydia Denworth, η οποία έγραψε ένα βιβλίο για την επιστήμη της φιλίας, θαυμάζει πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για παράδειγμα, όταν είστε μόνοι,  τα λευκά αιμοσφαίρια σας αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, οδηγώντας σε περισσότερη φλεγμονή και εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση. Δεν είναι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα που ενισχύεται από την κοινωνική σύνδεση. Τα κοινωνικά ενταγμένα άτομα τείνουν να έχουν μια πιο μακρά και πιο υγιή ζωή. Διατρέχουν για παράδειγμα χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Οι φίλοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν έναν καλύτερο ύπνο, ακόμη και να θεραπεύονται πιο γρήγορα, όπως δείχνουν αλλεπάλληλες έρευνες. Αντίθετα, οι ισχνές ή μηδενικές φιλικές σχέσεις είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες χρόνιων ασθενειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κοινωνική αποσύνδεση είναι ένας μεγάλος κίνδυνος θνησιμότητας από τους κοινούς ένοχους, όπως είναι το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη. Μέρος αυτού οφείλεται στους πολλαπλούς δεσμούς και τις επικαλύψεις μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας.  Είναι γενικά αποδεκτό ότι η κοινωνική απομόνωση θα επιδεινώσει λίγο πολύ οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, εάν δεν είστε κοινωνικά δραστήριοι, πολύ συχνά δεν είστε και σωματικά δραστήριοι.

Διαφορετικοί τύποι φιλιών

Ενώ φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα κοινά πρότυπα φιλίας μεταξύ των πολιτισμών, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αφορούσε τις πλούσιες και τις πλειοψηφικές κοινωνίες λευκών. Ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις ιδιαιτερότητες της φιλίας μεταξύ άλλων ομάδων, όπως οι κοινότητες queer ή ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο Heshmati λέει ότι σε όλους τους πολιτισμούς, η φιλία είναι ένας εθελοντικός τύπος αλληλεξάρτησης που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, όπου και τα δύο άτομα επιδιώκουν τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς στόχους τους. Αλλά είναι πιθανό να επηρεαστεί από πολιτιστικές προσδοκίες – για παράδειγμα, σχετικά με το αν οι αλληλεπιδράσεις πρέπει να είναι πιο αυθόρμητες ή να βασίζονται σε πιο επίσημες τελετουργίες και υποχρεώσεις και εάν η πίστη και η εμπιστοσύνη έχουν μεγαλύτερη σημασία από την αυτονομία και την προσωπική ανάπτυξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments