Πολιτική

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Άτυπο ραντεβού για συνομιλίες μετά τις εκλογές

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Άτυπο ραντεβού για συνομιλίες μετά τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύγκλιση προσεγγίσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καταγράφεται ως προς την ανάγκη ΣΥΝΟΜΙΛΙΏΝ, με πιθανότερο χρονικό πλαίσιο αυτό που εκκινεί μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του ερχόμενου Μαΐου.

Σύγκλιση προσεγγίσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καταγράφεται ως προς την ανάγκη ΣΥΝΟΜΙΛΙΏΝ, με πιθανότερο χρονικό πλαίσιο αυτό που εκκινεί μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του ερχόμενου Μαΐου.

Η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε να διατυπωθεί με βάση όσα δήλωσαν χθες και σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στην αναγκαιότητα να αποφευχθούν οι εντάσεις του προεκλογικού αγώνα αναφέρθηκαν, πράγματι, και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και ο Νίκος Δένδιας σήμερα.

Κατά τον Μ. Τσαβούσογλου, «οι συνομιλίες, που αρχικά τις ονομάσαμε διερευνητικές και μετά συμβουλευτικές, δυστυχώς άρχισαν πριν από εμάς, συνεχίστηκαν και στη δική μας περίοδο, έγιναν αμοιβαίες προτάσεις γίνονται συναντήσεις, αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένα βήματα». Επειδή όμως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε προεκλογικό κλίμα. Τόσο εμείς, όσο στην Ελλάδα», είναι σκόπιμο κατά τον Τούρκο αξιωματούχο «μετά τις εκλογές τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα άλλα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να κάνουμε άτυπες συνομιλίες και στη συνέχεια να κάνουμε βήματα για το πώς θα τα επιλύσουμε».

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κινήθηκε σήμερα ο «φίλος Νίκος». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ρητά, όπως ο Τούρκος ομόλογός του, στο χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής των συνομιλιών. Επεσήμανε όμως με ενάργεια ότι τα πολιτικά κίνητρα θα αποσαφηνιστούν πλήρως «μετά τις εκλογές»: «Στην παρούσα συγκυρία είναι πιθανόν, καθόλου βέβαιο, η Τουρκία να έχει δει τα γεωπολιτικά συμφέροντα  με ένα πιο «καθαρό μάτι». Από εκεί και πέρα όμως, όλα θα φανούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία».

Αναφορικά με την θεματολογία των συνομιλιών, είναι αξιοσημείωτη, στο πλαίσιο του παρόντος, ότι, για πρώτη φορά μετά από καιρό, πέρα από τις «παραδοσιακές» προτεραιότητες των Τούρκων για το Αιγαίο Πέλαγος καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί και ζήτημα Κύπρου στο τραπέζι.

Ο Μ. Τσαβούσογλου δεν απέκλεισε καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σήμερα,  ο Ν. Δένδιας έκανε ένα σαφές βήμα πιο μπροστά διερωτώμενος για το εάν «κείται μακριά» η Κύπρος: «Η Κύπρος δεν κείται μακράν, αν συμβεί κάτι στην Κύπρο είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία φαντάζομαι, συζήτα πάντα με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να συζητήσει με την τουρκική πλευρά με οποία κυβέρνηση επιλέξει η τουρκική κοινωνία, εμείς πιστεύουμε θα κερδίσουμε εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό και με όποιον επιλέξει ΥΠΕΞ θα έχει στόχο να συζητήσει με την τουρκική πλευρά».

Τέλος, από την άποψη της ατζέντας, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον για την Ίμβρο. Έτσι, η Τουρκία προετοιμάζεται να θέσει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας σε μια σειρά από νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σκέπτεται πολύ σοβαρά την περίπτωση της Ίμβρου των 649 Ελλήνων κατοίκων.

Βασικό για τον Έλληνα ΥΠΕΞ είναι ωστόσο να μην μετριαστεί ή να μην ανατραπεί το καλό κλίμα που κυριαρχεί σήμερα στις σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Ένα τέτοιο λάθος δεν θα ήταν απλά σοβαρό, αλλά «θα ήταν λάθος εγκληματικό λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα φιλίας ανάλογη της χείρας φίλιας που αυτή τη στιγμή τείνει αυτή η Τουρκία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments