Global News

CNN: Ο Μπάιντεν συγχαίρει ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία με την Βόρεια Ιρλανδία

CNN: Ο Μπάιντεν συγχαίρει ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία  με την Βόρεια Ιρλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Buzzer.lk

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε με λόγια ενθάρρυνσης και για επενδυτικές προσφορές κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Ιρλανδία για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στην περιοχή.

Μετά από μια άτυπη συνάντηση με τον Ρίσι Σουνάκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συμβιβαστική συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού με την ΕΕ για τις εμπορικές ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας.     «Η ιστορία σας είναι η ιστορία μας, και ακόμη πιο σημαντικό το μέλλον σας είναι το μέλλον της Αμερικής», είπε. "Σήμερα το Μπέλφαστ είναι η καρδιά της Βόρειας Ιρλανδίας που χτυπά και είναι έτοιμη να οδηγήσει σε επενδύσεις άνευ προηγουμένου οικονομικών ευκαιριών από κοινότητες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλη την Ιρλανδία και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απλή αλήθεια είναι ότι η ειρήνη και η οικονομική ευκαιρία πάνε μαζί». Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Μπέλφαστ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βόρεια Ιρλανδία «δεν θα επιστρέψει» σε μια εποχή θανάσιμης βίας που είχε περιοριστεί από τη συμφωνία του Μπέλφαστ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία για να τιμήσει την 25η επέτειο της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που έφερε ειρήνη στην περιοχή και τερμάτισε σε μεγάλο βαθμό τις δεκαετίες θρησκευτικής βίας που σκότωσαν 3.600 ανθρώπους. Όμως μια νέα πολιτική κρίση δοκίμασε πρόσφατα τη δύναμή της. «[Η συμφωνία] είναι κάτι που ενώνει την Ουάσιγκτον, ενώνει την Αμερική», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ulster. Έδωσε επίσης πιστώσεις στους ανθρώπους που ήταν διατεθειμένοι να «ρισκάρουν με τόλμη για το μέλλον» καταλήγοντας στη συμφωνία. Στην πρώτη του προεδρική επίσκεψή του στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι αμερικανικές επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν στην τροφοδοσία της οικονομικής ανάπτυξης — ειδικά εάν οι διστακτικοί πολιτικοί στο Μπέλφαστ επιλύσουν ένα αδιέξοδο που έχει θέσει την κυβέρνησή τους σε παύση.

Η ομιλία του Μπάιντεν περιηγήθηκε στα περίπλοκα πολιτικά ρεύματα της Βόρειας Ιρλανδίας, αναφερόμενος στη βρετανική καθώς και στην ιρλανδική καταγωγή του, και σημειώνοντας τη συμβολή στις ΗΠΑ των σε μεγάλο βαθμό Προτεστάντων Σκωτσέζων του Ulster καθώς και των Ιρλανδών Καθολικών όπως οι δικοί του πρόγονοι. Ο Μπάιντεν έφτασε στη Βόρεια Ιρλανδία το απόγευμα της Τρίτης, όταν τον υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπέλφαστ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.  Ο Σουνάκ είπε μετά τη συνάντηση ότι αυτός και ο Μπάιντεν είχαν μια «πολύ καλή συζήτηση» σχετικά με τις επενδύσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, μαζί με θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σημείωσε ότι αυτός και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα στην Καλιφόρνια και ότι θα ξαναβλέπονταν τον Μάιο σε μια σύνοδο κορυφής του παγκόσμιου ηγέτη στην Ιαπωνία, ακολουθούμενη από την επίσκεψη του Σουνάκ στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο. «Είμαστε πολύ στενοί εταίροι και σύμμαχοι. Συνεργαζόμαστε σε μια σειρά πραγμάτων», είπε ο Σουνάκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments