Ελλάδα

Τι ώρα βγαίνει ο Επιτάφιος για την περιφορά

Τι ώρα βγαίνει ο Επιτάφιος για την περιφορά

Πηγή Φωτογραφίας: Armyvoice.gr

Είναι ημέρα πένθους για τη Χριστιανοσύνη, καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.

Ημέρα πένθους η Μεγάλη Παρασκευή, με τον Επιτάφιο να βγαίνει για την περιφορά στις πόλεις.

Είναι ημέρα πένθους για τη Χριστιανοσύνη, καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.

Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12:30 λαμβάνει χώρα στις εκκλησίες η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, ενώ το απόγευμα μεταξύ 18:00-21:15 θα τελεστεί η Ακολουθία του Επιταφίου, με την ολοκλήρωση της περιφοράς.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι:

«Η ζωή εν τάφω…» «Άξιον εστί μεγαλύνειν…» «Αι γενεαί πάσαι…» Κατ’ έθιμον, πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών, αν έχει περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Ποια ώρα βγαίνει ο επιτάφιος Σε κάθε πόλη και ενορία υπάρχουν διαφορετικές ώρες, με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τη μητρόπολη ή τον δήμο που σας ενδιαφέρει. Ενδεικτικά:

Ναύπλιο: 21:15 Έναρξη Περιφοράς των Επιταφίων

Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Ναού της Παναγίας στην πλατεία Συντάγματος με την Φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου στην πομπή της Ιεράς λιτάνευσης με πένθιμα εμβατήρια από το Ελληνικό και Ιταλικό ρεπερτόριο.

Διδασκαλία – Διεύθυνση Μαέστρος – Αρχιμουσικός Θεοδόσης Αντωνιάδης

Παιδιά της πόλης δορυφορούν την περιφορά των Επιταφίων των ενοριών του Δήμου Ναυπλιέων.

Τολό: 21:15 Παραλία Τολού

Κορυφώνεται με την Ακολουθία του Επιταφίου το βράδυ της Μ. Παρασκευής, το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.

Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό πραγματοποιείται με μοναδικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς, οι νέοι του χωριού συνοδεύουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα με τη συνοδεία πλοιαρίων σε ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Καβάλα

Ο Επιτάφιος Θρήνος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα προστή της Περιφοράς του Επιταφίου εις το Κοιμητήριον της Καβάλας (ώρα 5) και ακολούθως θα χοροστατήση εις τον ι.Μητροπολιτικόν Ναόν Τιμ. Προδρόμου Καβάλας (ώρα 7).

– Η Περιφορά του Επιταφίου (έξοδος 9μ.μ.) Εκ του Μητροπολιτικού Ναού διά των οδών Ελευθ. Βενιζέλου, Κόμβου Φαλήρου, Ερυθρού Σταυρού, Μητροπ. Χρυσοστόμου και Ελευθ. Βενιζέλου.

– Η συνάντηση των Επιταφίων (ώρα 9.30μ.μ.) εις τον Δημοτικόν Κήπον Καβάλας εκ των Ενοριών Τιμίου Προδρόμου, Αγίου Παύλου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου Καβάλας.

Τρίπολη: 7:00 μ.μ. Ακολουθία του επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου

8.30 μ.μ. Περιφορά του Επιταφίου

8.45 μ.μ. στην πλ. Πετρινού θα ψαλλούν τα εγκώμια από τις χορωδίες του Ορφέα και της Τρίπολης Στο κατανυκτικό κλίμα θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης με πένθιμα εμβατήρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments