Διεθνή

Pentagon Leaks: Με φυλάκιση έως 15 έτη κινδυνεύει ο 21χρονος Τεϊσέιρα

Pentagon Leaks: Με φυλάκιση έως 15 έτη κινδυνεύει ο 21χρονος Τεϊσέιρα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα της απαγγελίας κατηγοριών - Τι περιέχουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα

Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, που θα τον οδηγήσουν για πολλά χρόνια στη φυλακή, βρίσκεται ο 21χρονος εθνοφρουρός της Πολεμικής Αεροπορίας Τζακ Τεϊσέιρα για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου. Ο Τεϊσέιρα συνελήφθη στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το BBC, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα με τις κατηγορίες που απαγγέλλονται, οι οποίες αφορούν τη μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας και τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή σχετικού υλικού.

Ο 21χρονος ενημερώθηκε σε δικαστήριο της Βοστώνης ότι αντιμετωπίζει έως και 15 χρόνια φυλάκιση εάν καταδικαστεί και για τις δύο κατηγορίες.

Ο Τεϊσέιρα, μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης, κρατείται, ενώ ακρόασή του έχει οριστεί για την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Αμερικανού εισαγγελέα στην περιφέρεια της Μασαχουσέτης.

Το Πεντάγωνο τόνισε ότι οι ενέργειές του συνιστούν «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Ο 21χρονος στρατιωτικός, ειδικός στον κυβερνοχώρο είναι ύποπτος για διαρροή ευαίσθητων κρατικών εγγράφων με την ένδειξη «άκρως απόρρητο», «απόρρητο» και «εμπιστευτικό» που θα μπορούσαν να προκαλέσει βλάβη στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο εκτιμά δε, ότι η διαρροή ήταν σκόπιμη εγκληματική ενέργεια.

Ο Τεϊσέιρα, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο την Παρασκευή στη Βοστώνη, είναι μέλος της πτέρυγας πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Ο 21χρονος, φορώντας χειροπέδες και την χακί φόρμα της φυλακής, άκουσε κατηγορίες λίγο μετά τις 10 το πρωί τοπική ώρα, ενώ ο πατέρας του, που βρισκόταν στον χώρο, του φώναξε «Σ’ αγαπώ, Τζακ!». Εκείνος απάντησε: «Σ’ αγαπώ κι εγώ μπαμπά».

Στη συνέχεια, ο Τεϊσέιρα μίλησε μόνο σε δύο ακόμη περιπτώσεις, απαντώντας με ένα απλό «ναι» όταν ρωτήθηκε αν κατανοούσε το συνταγματικό δικαίωμά του να μην μιλήσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να λάβουν μέτρα για «περισσότερη ασφάλεια» των απόρρητων πληροφοριών, όπως έκανε γνωστό σήμερα σε ανακοίνωσή του, τη στιγμή που η υπόθεση της διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον εδώ και μια εβδομάδα.

Τα διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα, που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, αναφέρουν λεπτομερώς τις απόψεις της Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διάφορες πληροφορίες για τους στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεντάγωνο θεωρεί ότι η αποκάλυψη αυτών των εμπιστευτικών εγγράφων συνιστά «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε ποινική έρευνα για το θέμα.

Η αυθεντικότητα των φωτογραφιών, που κυκλοφορούν σε διάφορους ιστοτόπους, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί δημοσίως από τις αρχές, ούτε έχει εξακριβωθεί από άλλες πηγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments