Διεθνή

Εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του ο πύραυλος Starship της εταιρείας SpaceX του Ιλον Μάσκ

Εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του ο πύραυλος Starship της εταιρείας SpaceX του Ιλον Μάσκ

Πηγή Φωτογραφίας: The Atlantic

Αγνωστα τα αίτια της έκρηξης που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά

Το Starship της SpaceX, ο πιο ισχυρός πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ, απογειώθηκε από ένα σημείο εκτόξευσης στο Νότιο Τέξας το απόγευμα της Πέμπτης (20/4), αλλά εξερράγη στον αέρα πριν από το στάδιο του διαχωρισμού.

Η εκτόξευση της Πέμπτης σηματοδότησε την ιστορική πρώτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου. «Σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστική η δοκιμαστική πτήση, το Starship παρουσίασε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό», έγραψε η SpaceX στο Twitter.

Ο τεράστιος ενισχυτής πυραύλων Super Heavy, ο οποίος φιλοξενεί 33 κινητήρες, απογειώθηκε και έστειλε μια τεράστια έκρηξη καθώς πυροδοτήθηκε. Το διαστημόπλοιο Starship, που βρισκόταν στην κορυφή του πυραύλου, εκτινάχθηκε πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Περίπου 2,5 λεπτά μετά την απογείωση, ο ενισχυτής πυραύλων Super Heavy είχε προγραμματιστεί να καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου του και να χωριστεί από το διαστημόπλοιο Starship, αφήνοντας τον ενισχυτή να απορριφθεί στον ωκεανό.

Το Starship προοριζόταν να χρησιμοποιήσει τις δικές του μηχανές, που φλέγονταν για περισσότερα από έξι λεπτά, για να προωθηθεί σε σχεδόν τροχιακές ταχύτητες.

Η πτήση έφτασε στο υψηλότερο σημείο της 39 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος και η έκρηξη σημειώθηκε περίπου τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση, σύμφωνα με τη SpaceX, η οποία είπε ότι «οι ομάδες θα συνεχίσουν να εξετάζουν τα δεδομένα και να εργάζονται για την επόμενη δοκιμή πτήσης μας».Ο δρόμος και η παραλία κοντά στο σημείο εκτόξευσης αναμένεται να παραμείνουν κλειστοί και σήμερα.

Το Starship του Έλον Μασκ, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα όχημα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τα διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Να σημειωθεί ότι το ύψος του πυραύλου είναι 120 μέτρα.

Καθορίζοντας την επιτυχία για το Starship

Αν και η δοκιμή της Πέμπτης κατέληξε σε αποτυχία, πέτυχε αρκετούς από τους στόχους της εταιρείας, όπως η ίδια υποστηρίζει.

Η εκκαθάριση της επιφάνειας εκτόξευσης ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για το Starship. Ενόψει της απογείωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Έλον Μασκ, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες, λέγοντας: «Η επιτυχία δεν είναι αυτό που πρέπει να αναμένεται. Αυτό θα ήταν τρελό».

«Με μια δοκιμή όπως αυτή, η επιτυχία έρχεται από αυτά που μαθαίνουμε και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship καθώς το SpaceX επιδιώκει να κάνει τη ζωή πολυπλανητική», έγραψε στο Twitter μετά την έκρηξη.

Ο Μασκ συνεχάρη τα μέλη της ομάδας για «μια συναρπαστική δοκιμαστική εκτόξευση» και είπε ότι «έμαθαν πολλά για την επόμενη δοκιμαστική εκτόξευση σε λίγους μήνες».

Η SpaceX θα χρειαστεί μια νέα άδεια εκτόξευσης από την FAA για να κάνει άλλη μια προσπάθεια, αλλά η εταιρεία δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι τόσο επίπονη όσο η εξασφάλιση της άδειας για την εκτόξευση της Πέμπτης.

Η δοκιμαστική πτήση έρχεται μετά από χρόνια εκρηκτικών δοκιμών, ρυθμιστικών εμποδίων και δημόσιας διαφήμισης από τον Μασκ.

Η εταιρεία είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει ατυχίες κατά τη διαδικασία ανάπτυξης πυραύλων. Η SpaceX υποστηρίζει ότι τέτοια ατυχήματα είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος συλλογής δεδομένων, μια προσέγγιση που ξεχωρίζει την εταιρεία από τον στενό της συνεργάτη NASA, η οποία προτιμά τις αργές, μεθοδικές δοκιμές από τις δραματικές εξάρσεις.

Ο Μασκ έχει μιλήσει για το Starship – κάνοντας περίτεχνες παρουσιάσεις για το σχεδιασμό και τον σκοπό του – εδώ και χρόνια, και συχνά κάνει αναφορές για τις δυνατότητές του να μεταφέρει φορτίο και ανθρώπους στον Άρη, αν και η NASA σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει το όχημα για να βάλει τους αστροναύτες της στο φεγγάρι. Είπε μάλιστα ότι ο μοναδικός του σκοπός για την ίδρυση της SpaceX ήταν να αναπτύξει ένα όχημα, όπως το Starship, που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ανθρώπινο οικισμό στον Κόκκινο Πλανήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments