Διεθνή

Ιδιοκτήτης της Dominion: H Fox λογοδοτεί για τα fake news ακόμα και χωρίς συγγνώμη

Ιδιοκτήτης της Dominion: H Fox λογοδοτεί για τα fake news ακόμα και χωρίς συγγνώμη

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ο όμιλος Fox αναγκάστηκε να λογοδοτήσει και να πληρώσει για τα fake news, σχολίασε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας private equity που κατέχει την Dominion Voting Systems

Το σχόλιο έγινε χθες Τετάρτη, την επομένη του ιστορικού διακανονισμού, στο πλαίσιο του οποίου η Dominion θα λάβει αποζημίωση ρεκόρ, ύψους 787,5 εκατ. δολ από τον όμιλο του μεγιστάνα των μίντια, Ρούπερτ Μέρντοχ, που με αυτό τον τρόπο ανέλαβε την ευθύνη για τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων.

Πρόκειται για αδιάψευστο γεγονός, όπως αναφέρει, ακόμα και αν η Fox δεν ζητήσει ποτέ συγγνώμη, ακόμα και αν δεν παραδεχτεί ποτέ τις έκνομες πράξεις της.

«Αποκαλύψαμε την αλήθεια και τους αναγκάσαμε να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Staple Street Capital, Χουτάν Γιαγκουμπζαντέχ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Το ποσό του διακανονισμού είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τα τα 38,3 εκατ. δολ. που κατέβαλε η εταιρεία private equity με έδρα τη Νέα Υόρκη για την απόκτηση μεριδίου 76,2% στην Dominion το 2018.

Το ιστορικό της «δίκης του αιώνα»

Η Dominion κατηγόρησε το Fox News ότι διέδωσε ψευδείς ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, οι μηχανές της για την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων διευκόλυναν νοθεία στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020, τις οποίες κέρδισε ο Δημοκρατικός, Τζο Μπάιντεν, έναντι του τότε Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Δικαστής έκρινε ότι το Fox News είχε πράγματι μεταδώσει ψευδείς ισχυρισμούς, ωστόσο, οι δύο πλευρές διευθέτησαν τη διαφορά τους την πρώτη ημέρα της «δίκης του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, προτού η επιτροπή ενόρκων αποφασίσει για το αν η Fox είχε δυσφημήσει την Dominion, η οποία διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 1,6 δισ. δολ.

Η διευθέτηση δεν συνοδεύτηκε από «συγγνώμη» ή παραδοχή αδικήματος εκ μέρους της Fox, πέραν της απλής αναγνώρισης των αποφάσεων του δικαστηρίου που βρίσκουν τους ισχυρισμούς σχετικά με το Dominion ως ψευδείς.

Ο Γιαγκουμπζαντέχ ανέφερε ότι τα στοιχεία των δικαστικών καταθέσεων που ήρθαν στο φως μέσω της νομικής διαδικασίας έδειξαν ότι η Fox λειτουργούσε με «κατακριτέο» τρόπο. Τα στοιχεία προέρχονται από εσωτερική επικοινωνία, όπου ο πρόεδρος της Fox, Ρούπερτ Μέρντοχ και άλλες προσωπικότητες του ομίλου, αναγνώρισαν ιδιωτικά ότι οι ισχυρισμοί περί «εκλογικής νοθείας» από την Dominion ήταν ψευδείς.

Η Dominion και η Staple Street πέτυχαν τους στόχους τους αποκαλύπτοντας την αλήθεια και τις «προσβλητικές» ενέργειες του Fox News και υποχρεώνοντας την εταιρεία μέσων ενημέρωσης να πληρώσει, είπε ο Γιαγκουμπζαντέχ. «Δεν ελέγχουμε το Fox», πρόσθεσε.

Σε μια δήλωση μετά τον διακανονισμό της Τρίτης, η Fox είπε ότι δεσμεύεται στα υψηλότερα δημοσιογραφικά πρότυπα. Σε απάντηση στο αίτημα του Reuters την Τετάρτη να σχολιάσει όσα αναφέρει ο Γιαγκουμπζαντέχ για τις πρακτικές της και τον αντίκτυπο του διακανονισμού, εκπρόσωπος της Fox επανέλαβε την προηγούμενη δήλωσή του σχετικά με τη διευθέτηση της υπόθεσης.

Δέχτηκε απειλές για τη ζωή του

Η Staple Street ιδρύθηκε το 2009 από τον Γιαγκουμπζαντέχ, βετεράνο της Cerberus Capital Management, και τον Στίβεν Όουενς, πρώην επικεφαλής της Carlyle Group. Επενδύει σε εταιρείες σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη και τα χημικά. Διαθέτει περίπου 900 εκατ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Ο Γιαγκουμπζαντέχ ανακοίνωσε ότι η Staple Street επένδυσε στην Dominion επειδή ήταν πεπεισμένος ότι ο Ελληνοαμερικανός, Τζον Πούλος, διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, είχε ισχυρό όραμα και ήταν «υποδειγματικός επιχειρηματίας», έτοιμος να αναπτυχθεί διεθνώς.

Μετά τις εκλογές του 2020, το Fox News μετέδωσε αβάσιμους ισχυρισμούς από συμβούλους και υποστηρικτές του Τραμπ ότι η Dominion βοήθησε, μέσω εκλογικής νοθείας, να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του Μπάιντεν.

Η πτώση ήταν κατακόρυφη. Ο Γιαγκουμπζαντέχ, του οποίου η οικογένεια είχε μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ιράν, δέχτηκε φωνητικά μηνύματα με απειλές ακόμα και για τη ζωή του, ενώ όπως ανέφερε, οι γονείς του τον παρότρυναν να φύγει από τη χώρα για την ασφάλειά του. «Φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι», τόνισε χαρακτηριστικά. Για τον ίδιο και για την εταιρεία του, ο διακανονισμός αποτελεί δικαίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments