Πολιτική

Πλότνερ (Σύμβουλος Σολτς): Ευτυχής συγκυρία οι παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία

Πλότνερ (Σύμβουλος Σολτς): Ευτυχής συγκυρία οι παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία
Τη θετική του εκτίμηση για το γεγονός ότι οι εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα, Τουρκία αλλά και Κύπρο διεξάγονται σε κοντινά χρονικά διαστήματα εξέφρασε ο Γενς Πλότνερ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας του Γερμανού Καγκελάριου σε συζήτηση στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Είναι καλή είδηση ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία γίνονται κοντά. Μέχρι τώρα, και παρά την προεκλογική διαδικασία, δεν βλέπουμε να αυξάνεται η αστάθεια στην περιοχή, αντίθετα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα. Είναι, επίσης, ευτυχής σύμπτωση ότι έχουν συγχρονιστεί οι εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα, Τουρκία αλλά και Κύπρο. Άρα στα τέλη του έτους θα έχουμε νέες κυβερνήσεις και στις τρεις χωρες και αυτό ειναι μία καλή κατάσταση για να υπάρξει θετική ώθηση στην περιοχή».

Ο κ. Πλότνεραναφέρθηκε στις διαδικασίες για να αναπτύξει η Ευρώπη τη δική της κοινή άμυνα και συντονισμένες υπηρεσίες πληροφοριών όπως στις ΗΠΑ. «Αν είναι να συγκριθούμε με τις ΗΠΑ, είμαστε πολύ μακριά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε, αντίθετα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και πρέπει να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας θυμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δυνατή και να στηρίζεται στα δικά της πόδια τόνισε.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο για κοινές στρατιωτικές προμήθειες, ο κ. Πλότνερ απάντησε: «Είναι μια συνεχής διαδικασία, η κρίση της Ουκρανίας είναι καταλύτης. Για παράδειγμα πήραμε απόφαση για κοινές προμήθειες πυρομαχικών για την Ουκρανια, κάτι που δεν εχει ξαναγίνει. Άρα βλέπουμε ότι η Ευρώπη προχωράει. H κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής δέχθηκε να παραδώσει η ΕΕ θανατηφόρο εξοπλισμό – κάτι που για πολύ καιρό ήταν απαγορευμένο. Τώρα, όμως έχει γίνει πολλές φορές.»

Όπως εκτίμησε ο κ. Πλότνερ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει στη Γερμανία περίπου 15 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, ωστόσο το 70% των πολιτών εγκρίνει αυτή την πολιτική. Ερωτώμενος για το αν ο Olaf Scholz ζητά από την A. Merkel τη γνώμη της για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, ο κ. Πλότνερ απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο Scholz δεν είναι άτομο που πιστεύει ότι είναι ανόητο να επωφεληθεί από την εμπειρία κάποιου άλλου».

Ο κ. Πλότνερ υπερασπίστηκε την γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία και αναφερόμενος στην κατάσταση του πολέμου είπε: «Σε σφαιρικό επίπεδο, το μάθημα είναι ότι η Ρωσία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που έθεσε ο Putin. Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας των Ουκρανών και όλων ημών που τους στηρίζουμε».

Αναφερόμενος στις ευρύτερες γεωπολιτικές συγκρούσεις, ο κ. Πλότνερ εκτίμησε ότι οδεύουμε σε έναν κόσμο με πολλούς πόλους, με την Κίνα να «έχει μπει στο παιχνίδι», την Ινδία, τις χώρες του Κόλπου και την Ινδονησία να διεκδικούν επίσης ρόλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments