Αθλητισμός

ΠΑΟΚ: Η Βασιλεία δείχνει τον δρόμο στους Big 4

ΠΑΟΚ: Η Βασιλεία δείχνει τον δρόμο στους Big 4

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η ομάδα της Ελβετίας που πηγαίνει «καρφί» για τελικό Conference League, έρχεται να μας θυμίσει πως το ποτήρι μπορεί να είναι και μισογεμάτο αναφορικά με τις ομάδες μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Έχουμε γράψει πολλές φορές, για τη σημασία που έχει η ερχόμενη σεζόν αναφορικά με την παρουσία των ελληνικών ομάδων στις διοργανώσεις της UEFA. Με το νέο format των ευρωπαϊκών κυπέλλων να πλησιάζει, η άνοδος της χώρας μας στο ranking, αλλά και του κάθε συλλόγου ξεχωριστά, είναι τεράστιας σημασίας.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω απροσεξίας των ομάδων μας, λόγω της ντόπιας πόλωσης που τους κάνει να ρίξουν όλο το βάρος στο πρωτάθλημα και φυσικά λόγω ποιοτικών αστοχιών, τα ελληνικά κλαμπ… τρώνε τα μούτρα τους. Εξαίρεση η πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference Leagueτης περασμένης σεζόν. Αυτό μας έχει οδηγήσει σε πολλά αρνητικά συμπεράσματα. Θεωρώντας ουσιαστικά, πως δεν έχουμε την παραμικρή υπεροχή απέναντι στον οποιοδήποτε.

Κρύβει μια δόση αλήθειας αυτό, ως προς την έπαρση και τη σιγουριά που πάντα μας οδηγεί σε μπελάδες. Απ’ την άλλη, πολλές φορές μειώνουμε τις δυνατότητες των ομάδων μας. Βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο, αλλά μήπως είναι καιρός να το δούμε μισογεμάτο; Χωρίς να το… ξεχειλίσουμε με έπαρση και αλαζονεία φυσικά.

Στα πρόσφατα ματς του Conference League, η Βασιλεία επικράτησε στην έδρα της Φιορεντίνα 2-1. Οπότε έχει γίνει το φαβορί για τη μία θέση του τελικού της διοργάνωσης. Μια ομάδα απ’ την Ελβετία. Αν σας ρωτήσει κανείς να πείτε κάποιους παίκτες της, δύσκολα θα βρείτε πάνω από 1-2. Κι αυτό αν ασχολείστε αρκετά με το διεθνές ποδόσφαιρο.

Στη χρηματιστηριακή πρόβλεψη της αξίας των ομάδων που γίνεται στην πασίγνωστη ιστοσελίδα Transfermarkt, η Βασιλεία είναι στα ίσα με τον Παναθηναϊκό και σαφώς πιο κάτω από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. Έτσι κι αλλιώς δε χρειαζόταν η ιστοσελίδα για να ξέρουμε πως οι Ελβετοί δεν σπαταλούν «τρελά» λεφτά, ενώ τα συμβόλαιά τους πάνω-κάτω (κυρίως κάτω) είναι στα δικά μας επίπεδα.

Θυμίζουμε πως τη συγκεκριμένη ομάδα την είχε αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League το 2018. Την απέκλεισε με χαρακτηριστική άνεση και δύο νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδι. Δε μιλάμε για 40-50 χρόνια πίσω.

Απάντηση στο ερώτημα τι έχουν να ζηλέψουν οι ομάδες μας απ’ την Βασιλεία, δεν μπορούμε να βρούμε. Σε άλλες περιπτώσεις αναφέρουμε τα μπάτζετ, το επίπεδο δυσκολίας του τοπικού πρωταθλήματος κλπ. Στην προκειμένη, πραγματικά σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

Δείτε ποιες ομάδες πετυχαίνουν στην Ευρώπη. Δε ζητά κανείς να γίνουμε Μάντσεστερ Σίτι. Όμως μην τρελαθούμε και τελείως, έχουν οι ομάδες μας τις δυνατότητες. Αρκεί οι ίδιες να το καταλάβουν, να ενισχυθούν φυσικά στο βαθμό που μπορούν, να εστιάσουν εκεί και… βουρ για να γίνουν οι νέες Βασιλείες. Από εγωισμό και μόνο.

Για να μην αναφέρουμε και την Αλκμάαρ, επειδή εκείνη προέρχεται απ’ την Ολλανδία. Απλά δεν πρόκειται για Άγιαξ, PSV ή Φέγενορντ. Η ΑΖ είναι κι αυτή στα ημιτελικά κι έχασε δύσκολα απ’ τη Γουέστ Χαμ έχοντας ελπίδες στη ρεβάνς, με τον Βαγγέλη Παυλίδη βασικότατο φορ και τον Παντελή Χατζηδιάκο βασικότατο στόπερ κι εκ των αρχηγών. Παίκτες που αν αυτή τη στιγμή έλεγαν στους Έλληνες φιλάθλους πως τους φέρνει η ομάδα τους για βασικό ρόλο, μπορεί και να ξίνιζαν.

Κανείς δε ζητά να κάνουν κάτι που δεν έχουν ξανακάνει. Κανείς δεν απαιτεί προημιτελικά και ημιτελικά Champions League. Καιρός είναι να θυμηθούν οι ομάδες μας την αξία της Ευρώπης. Για να εμφανίσουν εκεί τη δική τους αξία. Οι υπόλοιποι δεν έχουν τίποτα περισσότερο απ’ τις δικές μας ομάδες. Κάθε χρόνο και διαφορετικά παραδείγματα. Φέτος η Βασιλεία, πέρσι η Σλάβια Πράγας και κάθε χρόνο κάποιες εκπλήξεις.

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, πραγματικά το μόνο που κάνουν είναι να αδικούν τους εαυτούς τους.

Κοιτάξτε τους Ελβετούς, γεμίστε εγωισμό και προχωρήστε όπως πρέπει.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments