Διεθνή

Politico για Τουρκία: Ρυθμιστής των εκλογών ο εθνικιστής Ογάν με 5%

Politico για Τουρκία: Ρυθμιστής των εκλογών ο εθνικιστής Ογάν με 5%

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

O Ογάν τηρεί σκληρή στάση απέναντι στα κουρδικά κόμματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας με τον Κιλιτσντάρογλου

Με μια μακροσκελή ανάλυση, το περιοδικό Politico επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, όπου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφεραν να περάσουν το 50% και θα αναμετρηθούν ξανά στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου. Με την καταμέτρηση να πλησιάζει σχεδόν στο 100%, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Ερντογάν κέρδισε το 49,4% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου είχε εξασφαλίσει το 44,96%.

Τώρα η προσοχή πέφτει στο πού θα δώσει την ψήφο του το 5% που ψήφισε τον Σινάν Ογάν, έναν εθνικιστή πρώην βουλευτή. Ο ίδιος πλασάρει τον εαυτό του ως δυνητικό παράγοντα και το εθνικιστικό κίνημα είχε μια δυνατή βραδιά σε όλους τους τόνους. Ωστόσο, ο Ογάν τηρεί σκληρή στάση απέναντι στα κουρδικά κόμματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας με τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βασίζεται στην υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο είναι πολύ ισχυρό στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Ο Σινάν Ογάν κατήλθε στις εκλογές ως επικεφαλής της εθνικιστικής Προγονικής Συμμαχίας (ΑΤΑ), παρόλο που στο παρελθόν υπήρξε μέλος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Μπαχτσελί, χωρίς να αποστεί ποτέ τις ξενοφοβικές και ακροδεξιές του θέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι ο Σινάν Ογκάν βρίσκεται εγγύτερα ιδεολογικά στην «Λαϊκή Συμμαχία» υπό τον Ερντογάν, πολύ περισσότερο όταν ο τελευταίος αναδείχθηκε σε νικητή του πρώτου γύρου, διαθέτοντας στο εξής την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κρατώντας προσώρας κλειστά τα χαρτιά του, ο Ογάν σχολίασε με «χρησμούς» το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ζητώντας -σε κάθε περίπτωση- να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της καταμέτρησης, ιδίως των ψήφων των αποδήμων, από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments