Πολιτική

Άκης Σκέρτσος: Η πολιτική έχει νόημα όταν δίνει λύσεις στις ζωές των πολιτών

Άκης Σκέρτσος: Η πολιτική έχει νόημα όταν δίνει λύσεις στις ζωές των πολιτών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο απολογισμός της τετραετίας από τον Άκη Σκέρτσο

Τον απολογισμό του έργου του την τετραετία που πέρασε, αλλά και της Κυβέρνησης έκανε με ανάρτησή του στο Facebook o Άκης Σκέρτσος.«Η πολιτική έχει αξία μόνο όταν δίνει νόημα και λύσεις στις ζωές και τα προβλήματα των ανθρώπων» και ο χαρακτηρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «πολιτικό υπόδειγμα που έχουμε ανάγκη στη χώρα μας» είναι οι φράσεις που ξεχωρίζουν.

H ανάρτησή του

Η πολιτική έχει αξία μόνο όταν δίνει νόημα και λύσεις στις ζωές και τα προβλήματα των ανθρώπων.

Τελευταία μέρα στο γραφείο σήμερα, μετά από 47 ασύλληπτα δύσκολους αλλά και πολύ δημιουργικούς μήνες. Αποχωρώντας το μάτι μου πέφτει πάνω στο πρώτο πράγμα που έφερα μαζί μου στο γραφείο πριν 4 χρόνια. Και το τελευταίο που παίρνω φεύγοντας…είναι το κεντητό μαξιλάρι από το Άσυλο Ανιάτων Αθηνών που κουβαλώ πάντα μαζί μου από το 2014 και μετά.

Είναι ένα χειροποίητο δώρο απο την τότε διοίκηση του Ασύλου, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία· μου θυμίζει αδιάλειπτα την προσπάθεια που κάναμε μια ομάδα ανθρώπων στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα το 2014, για να σώσουμε από τη χρεοκοπία και το κλείσιμο αυτή την τόσο σημαντική κοινωνική δομή. Και το πετύχαμε.

Ένα δώρο που μου θυμίζει, όμως πρωτίστως και διαρκώς, γιατί αξίζει να κάθεται τελικά κάποιος σε μια τέτοια «καρέκλα». Μια μόνιμη υπόμνηση ότι μαζί με τα «μεγάλα» αξίζει πάντα να αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια και στα «μικρότερα» αλλά εξίσου σημαντικά. Διότι αυτά είναι τελικά που αγγίζουν και αφήνουν ένα μόνιμο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων.

Η θητεία εκείνης της κυβέρνησης έληξε κάπως άδοξα. Μεσολάβησαν πολιτικά επεισόδια που μας δίχασαν και μας πλήγωσαν. Που μας θύμωσαν και απομάκρυναν τους πολίτες από την πολιτική. Αλλά ταυτόχρονα μας δίδαξαν τι σημαίνει λαϊκισμός. Τι σημαίνει δηλαδή να δίνεις εύκολες απαντήσεις, που τελικά κοστίζουν πολύ ακριβά, σε δύσκολα προβλήματα.

Όλα αυτά είναι πίσω μας πλέον. “Το τόξο της ιστορίας είναι μακρύ και τελικά λυγίζει προς τη δικαιοσύνη”, όπως είπε κάποτε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Και πράγματι, αισθάνομαι πως με τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής κλείνει ένας ταραγμένος πολιτικός κύκλος της σύγχρονης ιστορίας μας. Ένας κύκλος που οδήγησε πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες να συσπειρωθούμε πίσω από έναν σύγχρονο, οραματιστή και ταυτόχρονα πραγματιστή πολιτικό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενσαρκώνει ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα που έχουμε ανάγκη στη χώρα μας. Αυτό του υπεύθυνου πατριωτισμού και του πραγματικά προοδευτικού εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Αν με ρωτήσει κανείς τι θεωρώ ως το πιο σημαντικό μήνυμα της τελευταίας κάλπης, θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό που είχα περιγράψει ως πολιτικό στοίχημα και τον Ιούλιο του 2019: την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική και την αύξηση της συμμετοχής τους στην εκλογική και δημοκρατική διαδικασία.

Στις φετινές κάλπες προσήλθαν 133.000 περισσότεροι πολίτες από το 2019. Και η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε συνολικά 156.000 περισσότερες ψήφους συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτή η αύξηση της πολιτικής συμμετοχής αναμφισβήτητα συνδέεται με μια θετική ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τη δημοκρατία. Και μας γεμίζει με τεράστια ηθική ικανοποίηση και ευθύνη.

Η δημοκρατία μας σιγά-σιγά επουλώνει τις πληγές της προηγούμενης ταραχώδους 10ετίας. Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε και σίγουρα έγιναν και λάθη τα προηγούμενα 4 χρόνια που μας πλήγωσαν όλους. Όμως έγιναν και πολλά θετικά βήματα προς τα μπρος. Στην οικονομία, στο κράτος, στην ασφάλεια, στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, στο περιβάλλον, στην κοινωνική πολιτική.

Βήματα που οι πολίτες τελικά αναγνώρισαν και αξιολόγησαν με ωριμότητα. Και δήλωσαν εμφατικά ότι ο μόνος δρόμος για όλους μας είναι να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά αντί να παγιδευτούμε ξανά σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και καθήλωσης.

Τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας επιστρέφει σταδιακά σε μια νέα πολιτική κανονικότητα με περισσότερη συμμετοχή, μετριοπάθεια, ανανέωση. Με έμφαση στη συνέπεια λόγων και έργων, στο αποτέλεσμα, στην τεκμηρίωση, στη σαφήνεια, στον θετικό προγραμματικό λόγο που περιγράφει και πείθει ότι μπορούμε και αξίζουμε να ζούμε σε μια καλύτερη Ελλάδα που πάει τολμηρά και αποφασιστικά μπροστά χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Είμαι περήφανος γιατί υπήρξα μέλος μιας δυνατής και συνεκτικής ομάδας υπό τον Πρωθυπουργό μας, που δούλεψε σκληρά και υλοποίησε σύγχρονες πολιτικές, όπως η εμβολιαστική μας εκστρατεία «Επιχείρηση Ελευθερία», το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών μαστογραφιών «Φώφη Γεννηματά», το πρόγραμμα #σπίτιμου για την προσιτή στέγη των νέων, ο νέος εθνικός μηχανισμός για ενάεριες διασώσεις και διακομιδές «Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος», τα 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για την Ελλάδα του 2030.

Επιτελικό κράτος είναι το συνεργατικό κράτος. Αναπτύξαμε και εμπεδώσαμε μια νέα μεθοδολογία δουλειάς που κατάφερε μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια να δείξει ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική. Με περισσότερη κουλτούρα συνεργασίας και τελικά καλύτερο αποτέλεσμα για όλους. Και χαίρομαι βαθιά που οι πολίτες επιβράβευσαν αυτό το νέο υπόδειγμα πολιτικής ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους σε αυτό.

Οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους πιο στενούς μου συνεργάτες και πλέον καλούς φίλους, στη Σοφία, στη Μαρία, στον Θανάση, στη Δημητρα, στη Λίλιαν, στη Μαίρη, στον Άκη, στον Παύλο, στην Έλια, στην Παυλίνα, στον Νίκο και τον Αλέξη. Προσπάθησα να μην αδικήσω κανέναν και αν το έκανα ζητώ συγνώμη.

Αλλά πάνω από όλα οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αυγή μου και στον Βασίλη μου που φοβάμαι πως τους αδίκησα αυτά τα 4 χρόνια, αφήνοντας τους πίσω στο σπίτι ατέλειωτες ώρες χωρίς να είμαι δίπλα τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments