Global News

BBC: Μπάιντεν και ΜακΚάρθι υπογράφουν συμφωνία για το χρέος

BBC: Μπάιντεν και ΜακΚάρθι υπογράφουν συμφωνία για το χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: CNBC

Μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση φαίνεται να αποφεύχθηκε από τη συμφωνία για τη διαμάχη για το χρέος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο συμβιβασμός πρέπει να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι επισφράγισαν τον συμβιβασμό τους για ένα νομοσχέδιο για την αποτροπή της χρεοκοπίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο Μακάρθι και εγώ καταλήξαμε σε μια δικομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα αποτρέψει τη χειρότερη κρίση — μια χρεοκοπία για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας», είπε ο Μπάιντεν. Προηγουμένως, γινόταν λόγος μόνο για «προσωρινή συμφωνία».

Η συμφωνία είναι «καλά νέα» (good news) για τον αμερικανικό λαό, συνέχισε ο Μπάιντεν. Κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει αμέσως τη συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ έως το 2025 με αντάλλαγμα σημαντικές περικοπές δαπανών. Ο Μακάρθι κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων πίσω στην Ουάσιγκτον για ψηφοφορία επί της συμφωνίας την Τετάρτη. Στην πραγματικότητα, η Βουλή του Κογκρέσου έχει διακόψει τις συνεδριάσεις μέχρι τις 5 Ιουνίου. Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί και στις δύο αίθουσες του Κογκρέσου – στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία – και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο το συντομότερο δυνατόν, ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να μην ξεμείνει από χρήματα.

Η Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα χρήματα ενδέχεται να εξαντληθούν στις 5 Ιουνίου. Είχε προηγηθεί μια έντονη διαμάχη που ώθησε ακόμη και τον Μπάιντεν να ακυρώσει ταξίδια στο εξωτερικό. Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι είχαν επαινέσει τον συμβιβασμό: ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ήταν μια σημαντική πρόοδος που θα μείωνε τις δαπάνες ενώ παράλληλα θα προστατεύει σημαντικά προγράμματα για τους εργαζόμενους και θα ενισχύει την οικονομία για όλους. Επιπλέον, η συμφωνία εξασφαλίζει τα σημαντικότερα σημεία της ατζέντας του. Ωστόσο, ο 80χρονος Μπάιντεν αναγνώρισε επίσης «ότι δεν παίρνουν όλοι αυτό που θέλουν». Ο Μακάρθι μίλησε για μια «συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού». Στο Fox News, είπε με σιγουριά: «Νομίζω ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών θα ψηφίσει υπέρ αυτού του νομοσχεδίου». Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει επίσης το κείμενο, «άρα νομίζω ότι πολλοί Δημοκρατικοί θα το ψηφίσουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments