Global News

Economist: Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη

Economist: Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε την Τρίτη τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες οικονομίες αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές από το αναμενόμενο, ενώ προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη επιβράδυνση από την αναμενόμενη το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, το πραγματικό παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Στην προηγούμενη έκθεσή της του Ιανουαρίου, προέβλεψε ανάπτυξη 1,7% για φέτος. Παρά την αύξηση αυτή, η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας παραμένει πολύ κάτω από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% που επιτεύχθηκε το 2022. Για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 2,4%, έναντι 2,7% που αναμενόταν τον Ιανουάριο. «Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο υπόλοιπο του 2023, καθώς αναχαιτίζεται από τις καθυστερημένες και παρατεταμένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης και των αυστηρότερων πιστωτικών όρων», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα και το επόμενο έτος, παρασύροντας την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις». Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3% το 2025. Τον Ιανουάριο, προειδοποίησε ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ επιβραδύνεται σε σημείο να πλησιάζει την ύφεση, αλλά η ισχύς της αγοράς εργασίας και της κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, όπως και η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά το τέλος. περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 προβλέπεται τώρα στο 1,1%, υπερδιπλάσια από την πρόβλεψη του 0,5% τον Ιανουάριο, ενώ η κινεζική ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο 5,6% από 4,3% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο και μετά από επιβράδυνση από τον COVID κατά 3% 2022. Η Παγκόσμια Τράπεζα, ωστόσο, μείωσε στο μισό τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το 2024, στο 0,8%, και μείωσε τις προβλέψεις της για την Κίνα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,6%. Για την ευρωζώνη, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αυξήθηκε στο 0,4% το 2023 έναντι της σταθερότητας του ΑΕΠ που αναμένεται τον Ιανουάριο. Για το 2024, η πρόβλεψη μειώνεται στο +1,3% έναντι +1,6% τον Ιανουάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments