Οικονομία

Μηνύματα αισιοδοξίας από την αγορά

Μηνύματα αισιοδοξίας από την αγορά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Παρά τις αναντίρρητες προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία διατηρεί το δυναμισμό που απέκτησε κατά τα τελευταία χρόνια, με τις επιχειρήσεις να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την πορεία.

Παρά τις αναντίρρητες προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία διατηρεί το δυναμισμό που απέκτησε κατά τα τελευταία χρόνια, με τις επιχειρήσεις να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την πορεία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων διευρύνθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 25,4%. Τη συγκεκριμένη περίοδο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που εγγράφηκαν για πρώτη φορά στο ΓΕΜΗ ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων που διαγράφηκαν.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών ενισχύθηκε κατά 25,4% και πιο συγκεκριμένα, οι νέες εγγραφές αυξήθηκαν σε 3.102 τους πρώτους μήνες της χρονιάς από 2.505 το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Επιπλέον, οι περισσότερες νέες εγγραφές επιχειρήσεων παρουσιάζονται στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν οι εμπορικές και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το ισοζύγιο της απασχόλησης κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ το μήνα Απρίλιο ήταν το δεύτερο υψηλότερο από το μακρινό 2001, που καταγράφονται τα στοιχεία. Τα αποτελέσματα αυτά ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας του ΕΒΕΑ, σύμφωνα με την οποία εννέα στις δέκα επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους. Η ενίσχυση του ρυθμού δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και θέσεων απασχόλησης επιβεβαιώνει ότι η επιχειρηματικότητα επηρεάζεται θετικά από τη μείωση των φορολογικών βαρών, την εισροή ξένων κεφαλαίων, καθώς και από την ύπαρξη θετικών προσδοκιών για το μέλλον της εθνικής οικονομίας. Προκειμένου να μην ανατραπεί το υπάρχον θετικό κλίμα, θα πρέπει να διατηρηθεί και στο επόμενο διάστημα μια πολιτική φιλική προς την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Εξάλλου, όπως έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν, πρακτικές υπερφορολόγησης δεν επέφεραν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν αποτρεπτικά για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Το ΕΒΕΑ εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη σημασία ανάδειξης μιας σταθερής κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία θα υλοποιήσει μέτρα που θα δώσουν ισχυρότερη ακόμη ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Μεταξύ αυτών είναι η συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η κάλυψη μέρους του κόστος του από το κράτος, η άμεση επιστροφή ΦΠΑ και η πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων ειδικά επιχειρήσεων, καθώς και η υποστήριξη του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού των επιχειρήσεων με ενισχύσεις αλλά και ειδικά σχεδιασμένες δράσεις καθοδήγησης, κατάρτισης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments