Policy Briefs

Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο: Η διπλωματική περιοδεία του Μακρόν

Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο: Η διπλωματική περιοδεία του Μακρόν
Η Σύνοδος Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή (22-23 Ιουνίου) στο Παρίσι, θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνει ο Εμανουέλ Μακρόν βασικός παίκτης σε θέματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης και να ενισχυθεί η γαλλική «πράσινη διπλωματία».

Η Σύνοδος Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή (22-23 Ιουνίου) στο Παρίσι, θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνει ο Εμανουέλ Μακρόν βασικός παίκτης σε θέματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης και να ενισχυθεί η γαλλική «πράσινη διπλωματία».

Η κλιματική έκτακτη ανάγκη, αλλά και ο σημαντικός κίνδυνος κρίσης δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στον «παγκόσμιο νότο», έχουν καταστήσει « ζωτική » τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου κορυφής,  σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία.

Ο στόχος είναι τριπλός: πρώτον, να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, ενώ η G20 είχε δεσμευτεί το 2009 να δαπανά 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών – χωρίς ποτέ να το φτάσει, δημιουργώντας στην πραγματικότητα μια «  κρίση εμπιστοσύνη » με τις πιο ευάλωτες χώρες, εξηγεί η Γαλλική Προεδρία.

Δεύτερον, επανεξέταση των θεσμών του «Bretton Woods», που διέπουν τη λειτουργία διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η δημόσια χρηματοδότηση – μέσω της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας, παράδειγμα – και ιδιωτικών, κυρίως χάρη στις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες.

Τέλος, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κρίσης δημόσιου χρέους, έχει έρθει η ώρα για εναλλακτική χρηματοδότηση για την καλύτερη υποστήριξη των χωρών στην οικονομική και πράσινη μετάβασή τους, διασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερη εκπροσώπηση του «παγκόσμιου νότου» στα διεθνή όργανα λήψης αποφάσεων.

Μια πολιτική «αγκυρωμένη στην πολυμέρεια»

Αντιμέτωπη με αυτές τις προκλήσεις, η Γαλλία προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να πρωτοστατήσει. Η Γαλλία είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, ο δημοσιονομικός νόμος για το 2023 εγκρίνει 15,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια, ή 0,56% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος. Το ποσό είναι, φυσικά, ιστορικό, αλλά πολύ χαμηλότερο από αυτό που οι ΜΚΟ θεωρούν απαραίτητο για να επιτραπεί μια δίκαιη μετάβαση στις πιο ευάλωτες χώρες.

Πιο πρόσφατα, η Γαλλία πίεσε επίσης για μεταρρύθμιση των πολυμερών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«  Ο Εμανουέλ Μακρόν ακολουθούσε πάντα μια πολιτική αγκυροβολημένη στην πολυμερή, με ισχυρή υποστήριξη για τον επαναπροσανατολισμό των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων », διευκρινίζει ο Brendan Harnoys Vannier, οικονομολόγος στο Finance for Development Lab (FDL), μια «δεξαμενή σκέψης» εξειδικευμένη στα χρηματοοικονομικά και την οικονομική ανάπτυξη.

Τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) είναι ένα νομισματικό μέσο που λειτουργεί ως διεθνή αποθέματα ρευστότητας, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν τα κράτη μέλη του ΔΝΤ. Το ποσό που διατίθεται σε κάθε χώρα καθορίζεται ιδίως από το μέγεθος της οικονομίας: όσο πιο πλούσια είναι μια χώρα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ΕΤΔ που μπορεί να διεκδικήσει.

Πρόσφατα, και με την υποτιθέμενη υποστήριξη της Γαλλίας, τα SDR θα μπορούσαν να γίνουν νέο σημάδι διεθνούς αλληλεγγύης, ενώ οι πιο ανεπτυγμένες χώρες ανακατευθύνουν μέρος των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων προς τους πιο ευάλωτους.

Έτσι, η Γαλλία ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα διαθέσει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ΕΤΔ, ή περίπου το 20% του συνόλου που διατέθηκε από το ΔΝΤ στη Γαλλία το 2021.

Τέλος, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ο Γαλλικός Οργανισμός Ανάπτυξης (AFD) ήταν ο πρώτος οργανισμός αυτού του είδους στον κόσμο που έγινε 100% «συμβατός με τη Συμφωνία του Παρισιού», δηλαδή σε απόλυτη συμμόρφωση με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, που θέτει έναν παγκόσμιο στόχο να «  περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα  ».

«Πράσινη διπλωματία»

Μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 και η οποία, τότε, είχε « σημαδέψει πραγματικά τη γαλλική διπλωματία », εκμυστηρεύεται Γάλλος διπλωμάτης.

Σε αυτό το πνεύμα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, διοργάνωσε την εκδήλωση «One Planet Summit» στο Παρίσι το 2017, προκειμένου να συντονίσει τη δημόσια βοήθεια με ιδιωτική χρηματοδότηση. Από τότε, έξι εκδόσεις αυτού του «One Planet Summit» είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πηγαίνοντας πιο πίσω, η «λέσχη του Παρισιού», της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Παρίσι από τη δημιουργία της το 1956, συγκεντρώνει ανεπίσημα έναν ορισμένο αριθμό δημόσιων πιστωτών για να εξετάσουν και να επαναδιαπραγματευτούν τα χρέη των λιγότερο φερέγγυων κρατών. Το έργο του εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη είναι ” πάνω από όλα πολιτικό “, δήλωσε στην EURACTIV ο David McNair, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ One.org, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι νόμιμο να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα ακολουθήσει το παράδειγμά της. προκειμένου να διασφαλιστεί μια πραγματική δύναμη κρούσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Η Γαλλία, αντιμέτωπη με αυτή τη γεωπολιτική κατάσταση, φαίνεται να στέλνει σήματα για να « κάνει το Παρίσι ένα νέο μέρος για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης », υποψιάζεται ο Harnoys-Vannier, ο οποίος βλέπει τη Γαλλία ως « πόλο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών  ».

Μια τοποθέτηση που δεν είναι καινούργια, προσθέτει ο ερευνητής, για τον οποίο η Γαλλία βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των ζητημάτων οικονομικής ανάπτυξης, « καλώς και κακώς », μια λεπτή συγκαλυμμένη αναφορά στο παλιό «Françafrique».

Σε αντίθεση με τις ετήσιες συνεδριάσεις των COPs, μια επίσημη άσκηση αν ποτέ υπήρξε, τα Ηλύσια διευκρινίζουν ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι ένα ”  παραμερισμό “, εντός του οποίου ”  θα δημιουργηθεί μια δυναμική και πολιτική δυναμική, ρίχνοντας φως σε ορισμένες συνομιλίες  ” . .

Ούτως ή άλλως, η σύνοδος κορυφής πρέπει να έχει επιτυχία, πνέει ο διπλωμάτης. «  Δεν έχουμε δικαίωμα να μας λείπει ο ένας στον άλλον ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments