Global News

Independent: Σκληρή γλώσσα Μενβέντεφ για Πριγκόζιν

Independent: Σκληρή γλώσσα Μενβέντεφ για Πριγκόζιν

Πηγή Φωτογραφίας: Business Insider

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας λέει ότι η «ανάπτυξη της επικαιρότητας» ταιριάζει σε «ένα καλά μελετημένο και ενορχηστρωμένο πραξικόπημα». Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τη Δύση να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μίλησε για τον κίνδυνο να αναλάβει η ομάδα Βάγκνερ την εξουσία στη χώρα. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες ενός πραξικοπήματος στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη», είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο TASS. Στην ιστορία της ανθρώπινης φυλής δεν υπήρξε ποτέ μια κατάσταση όπου το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων να ελέγχεται από ληστές. Προφανώς, μια τέτοια κρίση δεν θα περιοριστεί σε μία μόνο χώρα. Ο κόσμος θα φτάσει στο χείλος του αφανισμού», τόνισε.

Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι μια ένοπλη εξέγερση όπως αυτή των μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ με επικεφαλής τον Γιεβγκιένι Πριγκόζιν, ο οποίος ορκίστηκε να καθαιρέσει τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση , «είναι μια καλά μελετημένη και σχεδιασμένη επιχείρηση, σκοπός της οποίας είναι η κατάληψη της εξουσίας στη χώρα. ." «Η εξέλιξη της επικαιρότητας δείχνει ότι οι ενέργειες εκείνων που οργάνωσαν τη στρατιωτική εξέγερση εντάσσονται πλήρως στο σχέδιο ενός καλά μελετημένου και ενορχηστρωμένου πραξικοπήματος», τόνισε.

Ο Μεντβέντεφ ανέφερε επίσης ότι, για όλα αυτά, μπορεί κανείς να μιλήσει για «συμμετοχή στην εξέγερση ανθρώπων που υπηρέτησαν προηγουμένως στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και, πολύ πιθανόν, ξένων ειδικών». Διαβεβαίωσε ότι η ρωσική ηγεσία δεν θα επιτρέψει στους «τρελούς εγκληματίες και τους οπαδούς τους» να καταλάβουν την εξουσία στη χώρα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε στη Δύση να μην προσπαθήσει να επωφεληθεί. «Προειδοποιούμε τις δυτικές χώρες για οποιαδήποτε ένδειξη για πιθανή χρήση της εσωτερικής ρωσικής κατάστασης για την επίτευξη των ρωσοφοβικών στόχων τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τμήμα με επικεφαλής τον Σεργκέι Λαβρόφ. Το Foreign Affairs τόνισε ότι η εξέγερση δεν θα εμποδίσει τη Ρωσία να εκπληρώσει "όλους τους στόχους και τους σκοπούς του πολέμου στην Ουκρανία. Η ρωσική διπλωματία τόνισε ότι η «απόπειρα» ένοπλης εξέγερσης στη χώρα «προκαλεί έντονη απόρριψη στη ρωσική κοινωνία, η οποία υποστηρίζει σθεναρά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν».

Αυτό, παράλληλα, ενέκρινε σήμερα αύξηση των ποινών για εγκλήματα παραβίασης του στρατιωτικού νόμου, που περιλαμβάνουν έως και 30 ημέρες φυλάκιση και πρόστιμα, μετά από ομιλία στην οποία κατηγόρησε τα αντάρτικα στρατεύματα για «προδότες». Ο στρατιωτικός νόμος, που ισχύει στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία, δεν έχει ακόμη επιβληθεί στη χώρα, αν και η κυβέρνηση της πόλης της Μόσχας αποφάσισε, για παράδειγμα, την ερχόμενη Δευτέρα ως αργία, μετά από ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, από την αβεβαιότητα που δημιουργείται από την προέλαση προς την πρωτεύουσα των γραμμών της εξεγερμένης ομάδας Βάγκνερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments