Διεθνή

Ρωσία: Γιατί το πραξικόπημα-μαριονέτα έληξε τόσο ξαφνικά, όσο άρχισε

Ρωσία: Γιατί το πραξικόπημα-μαριονέτα έληξε τόσο ξαφνικά, όσο άρχισε
Αφού πήρε εύκολα τον έλεγχο δύο πόλεων της νότιας Ρωσίας, ο Πριγκόζιν σταμάτησε τη δράση του αφού έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον φίλο του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η ανοιχτή πάλη εξουσίας ανάμεσα στον αρχηγό των μισθοφόρων «Βάγκνερ», Γεβγκένι Πριγκόζιν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν διευθετήθηκε προς το παρόν.

Ο Πριγκόζιν θα μεταβεί στο Μινσκ μετά την «συμφιλιωτική» παρέμβαση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε πώς δεν θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες από το Ροστόφ με τους άνδρες του Πριγκόζιν να αποσύρονται από την πόλη, επευφημούμενοι από τον άμαχο πληθυσμό σαν ήρωες. Τα βίντεο δείχνουν τα οχήματα με μισθοφόρους να φεύγουν με χειροκροτήματα και φωνές «Βάγκνερ, Βάγκνερ από το αρχηγείο της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης-το οποίο είχαν καταλάβει λίγες ώρες πριν.Ο Πριγκόζιν χαιρετούσε  από το ανοιχτό παράθυρο ενός SUV και έσφιγγε τα χέρια.

Δεν είναι σαφές βέβαια τι ρόλο θα παίξουν οι μισθοφόροι Βάγκνερ στα πεδία μάχης στην Ουκρανία, στο μέλλον.

Για περίπου 24 ώρες, φαινόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της ζωής του. Ο παλιός του φίλος Πριγκόζιν απειλούσε να οδηγήσει τους άνδρες του προς τη Μόσχα, σε μια κίνηση που ο Πούτιν αποκάλεσε «ένοπλη εξέγερση». Το Κρεμλίνο τον κατηγόρησε για «ανταρσία». Η Μόσχα τέθηκε σε συναγερμό υψίστης ασφαλείας και ο Πούτιν φέρεται να «πέταξε» στην Αγία Πετρούπολη.

Πραξικόπημα -μαριονέτα

Το πραξικόπημα «μαριονέτα» ξαφνικά τελείωσε, όπως αιφνιδιαστικά ξεκίνησε. Αφού πήρε εύκολα τον έλεγχο δύο πόλεων της νότιας Ρωσίας – η μία από αυτές ήταν το Ροστόφ-ον-ντον, ένα σημαντικό κέντρο διοίκησης για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία -ο Πριγκόζιν σταμάτησε τη δράση του αφού έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον φίλο του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Για να «αποφύγει την αιματοχυσία», είπε ο Πριγκόζιν, ήταν έτοιμος να γυρίσει και να πάρει τους άντρες του πίσω στην καθημερινή τους δουλειά: τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συμφωνία με το Κρεμλίνο

Ποια ήταν η συμφωνία που κατέληξε ο Πριγκόζιν με τον Πούτιν με την μεσολάβηση του Λουκασένκο; Το Κρεμλίνο απέσυρε όλες τις κατηγορίες για «ανταρσία» εναντίον του Πριγκόζιν, ο οποίος θα εξοριστεί τώρα στη Λευκορωσία. «Ο Πριγκόζιν θα μεταβεί στη Λευκορωσία ανεμπόδιστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Έχει «τον λόγο του Προέδρου» ως εγγύηση για την ελεύθερη απόσυρση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments