Global News

Le Monde: H Σερβία απελευθερώνει Κοσοβάρους αστυνομικούς

Le Monde: H Σερβία απελευθερώνει Κοσοβάρους αστυνομικούς

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Μετά από δικαστική απόφαση, ο Σέρβος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απελευθέρωση τριών αξιωματικών που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στα μέσα Ιουνίου.

Οι αξιωματικοί είχαν συλληφθεί σε έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την Πρίστινα, με το Βελιγράδι να ισχυρίζεται ότι είχαν περάσει στο σερβικό έδαφος. Αυτή η νέα κρίση πυρετού μεταξύ των δύο πρώην εχθρών συνέβη σε ένα πλαίσιο ισχυρών εντάσεων κατά τις οποίες περισσότεροι από 30 στρατιώτες της Kfor, της δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, τραυματίστηκαν στα τέλη Μαΐου σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές. « Επιβεβαιώνουμε ότι οι τρεις αστυνομικοί που απήχθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι », ανέφερε στο Twitter ο ηγέτης της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου. « Αν και είμαστε χαρούμενοι που μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, αυτές οι απαγωγές συνιστούν σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να τιμωρηθούν ».

Το σερβικό δικαστήριο που χειρίστηκε την υπόθεσή τους εξήγησε ότι οι αστυνομικοί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες αλλά ότι παρόλα αυτά είχε αποφασίσει τη λήξη της κράτησής τους. « Το ανώτατο δικαστήριο (…) επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο των (τριών αστυνομικών) και αποφάσισε ότι η κράτησή τους έληξε », ανέφερε το σώμα σε δήλωση. Η σύλληψη των τριών αστυνομικών πυροδότησε πόλεμο λέξεων μεταξύ της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, με την Πρίστινα να ισχυρίζεται ότι οι τρεις άνδρες είχαν «απαχθεί». Το Βελιγράδι ισχυρίστηκε ότι η ομάδα, που περιγράφεται ως «τρομοκρατική», είχε περάσει στη Σερβία. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα επιδιώκει να εξαλείψει αυτό που λέει ότι είναι αχαλίνωτο λαθρεμπόριο στα βόρεια σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι χρησιμοποιεί το οργανωμένο έγκλημα και τη μαύρη αγορά για να ωφελήσει τις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους στην περιοχή.

Ο Αλμπίν Κούρτι είχε κρίνει ότι η σύλληψη των τριών αστυνομικών ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα «πράξης εκδίκησης» μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως αρχηγού σερβικής παραστρατιωτικής ομάδας. Οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα έχουν αυξηθεί μετά την ορκωμοσία των Αλβανών δημάρχων τον Μάιο σε τέσσερις πόλεις στο κυρίως σερβικό βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν εκλεγεί τον Απρίλιο κατά τις δημοτικές εκλογές που μποϊκοτάρονταν από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση, ενώ η Ουάσιγκτον, ο στενότερος σύμμαχος της Πρίστινα, κατήγγειλε την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου για δημάρχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments