Policy Briefs

Συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Πηγή Φωτογραφίας: FRANCK ROBICHON / POOL | Συντελεστές: EPA

Οι Υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας και της Ιταλίας ανακοίνωσαν στο Βερολίνο την ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ στην αλυσίδα αξίας των κρίσιμων πρώτων υλών, δηλαδή του χαλκού, του κοβάλτιου, του νικελίου, του βωξίτη κ.λπ.

Η πανδημία Covid-19, που επιδεινώθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ανάγκασε την ΕΕ να αναθεωρήσει τη στρατηγική της όσον αφορά την εξάρτηση από τρίτες χώρες για τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την ενεργειακή και οικολογική της μετάβαση.

Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον περασμένο Μάρτιο κανονισμό για τις κρίσιμες πρώτες ύλες ( Critical Raw Materials Act– CRMA). Το κείμενο προτείνει έως το 2030, το 15% της παραγωγής, το 40% της διύλισης και το 10% της ανακύκλωσης ορισμένων κρίσιμων πρώτων υλών – λίθιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο, χαλκός κ.λπ. — να είναι ασφαλισμένοι στην Ευρώπη.

Όλα αυτά τα υλικά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και άλλων προϊόντων για την απαλλαγή από τον άνθρακα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτής της ευρωπαϊκής προσέγγισης, οι Υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο για να συντονίσουν τις δυνάμεις τους σε διάφορα θέματα.

«Μας φάνηκε χρήσιμο ότι οι τρεις πρώτες ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής για να υποβάλουν προτάσεις τροπολογιών για την εφαρμογή του CRMA» , διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία αποφάσισαν από κοινού να ενισχύσουν την ανεξαρτησία τους σε κρίσιμες αλυσίδες υλικών », δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μαιρ.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι Υπουργοί επέμειναν αρχικά στο γεγονός ότι οι τρεις χώρες ήταν έτοιμες να επενδύσουν σε κοινά έργα και στην ανταλλαγή δεδομένων για να επιταχυνθεί η επίτευξη των στόχων που ορίζονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα είδος «κοινής πλατφόρμας» , διευκρινίζει ο Λεμέρ.

Οι τρεις υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης τη θέσπιση κοινής στρατηγικής για μια «πραγματική βιομηχανία ανακύκλωσης» , πρόσθεσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. 

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη ανακοινώσει κονδύλια για την ανάπτυξη ορυχείων στο έδαφός τους, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία θα ακολουθήσει τα βήματα των γειτόνων της.

«Η Γαλλία προτείνει μια δημόσια επένδυση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, η Ιταλία 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αυτό είναι λίγο πολύ αυτό που θα προτείνουμε », είπε ο Γερμανός Αντικαγκελάριος.

Σε επίπεδο ΕΕ, ο Ιταλός υπουργός Επιχειρήσεων, Αντόλφο Ούρσο, επιθυμεί τη «δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα επιτρέπει επενδυτικά σχέδια από ευρωπαϊκές εταιρείες για την ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα» , διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «σημαντικό ότι από την αρχή η συνεργασία βασίζεται στους βασικούς παράγοντες του κλάδου μας» .

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς ημερίδας τους, οι υπουργοί συναντήθηκαν επίσης με ορισμένους βιομήχανους του κλάδου, όπως εκπροσώπους της Imerys, μιας γαλλικής επιχείρησης εκμετάλλευσης εργοταξίων εξόρυξης στη διαδικασία ανάπτυξης ορυχείου λιθίου στο διαμέρισμα Allier (Auvergne-Rhône-Alpes), στη Γαλλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments