Διεθνή

ΗΠΑ: Στην Κίνα ταξιδεύει η Τζάνετ Γέλεν

ΗΠΑ: Στην Κίνα ταξιδεύει η Τζάνετ Γέλεν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ θα συζητήσει μια σειρά από μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα

Συναντήσεις με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους αναμένεται να έχει αυτή την εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα ταξιδέψει στο Πεκίνο. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Γέλεν θα συζητήσει μια σειρά από μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα, καθώς και πώς οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να «διαχειρίζονται υπεύθυνα τη σχέση μας, να επικοινωνούν απευθείας για τομείς ανησυχίας και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».

Όπως γράφει το CNBC, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι το ταξίδι έχει σκοπό «να εμβαθύνει και να αυξήσει τη συχνότητα επικοινωνίας μεταξύ των χωρών μας και να σταθεροποιήσει τη σχέση, να αποφύγει την κακή επικοινωνία και να επεκτείνει τη συνεργασία όπου μπορούμε».

Ο αξιωματούχος σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει σημαντικές προσδοκίες από το ταξίδι της Γέλεν. Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες για το ταξίδι της σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ο κινεζικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV επιβεβαίωσε ότι η Γέλεν θα επισκεφθεί από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου.

Προτεραιότητες και προειδοποιήσεις Υπενθυμίζεται ότι σε ομιλία της τον Απρίλιο, η Γέλεν περιέγραψε τρεις οικονομικές προτεραιότητες για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας: διασφάλιση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας, προώθηση της αμοιβαία επωφελούς ανάπτυξης και συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η πίεση του χρέους. Τότε ωστόσο, η αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ είχε τονίσει ότι οιΗΠΑ δεν θα διστάσουν «να υπερασπιστούν τα ζωτικά μας συμφέροντα ». Σημείωσε, δε, ότι αυτά τα μέτρα «υποκινούνται αποκλειστικά από τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια και τις αξίες μας» και δεν αποσκοπούν στην «απόκτηση ανταγωνιστικού οικονομικού πλεονεκτήματος».

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επανέλαβε αυτή τη στάση την Κυριακή, λέγοντας ότι «δεν επιδιώκουμε να αποσυνδέσουμε τις οικονομίες μας, μια πλήρης παύση του εμπορίου και των επενδύσεων θα ήταν αποσταθεροποιητική τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Το ταξίδι της Γέλεν έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεκ με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Κατά τη συνάντησή του, ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής σχέσης μεταξύ των δύο εθνών. Σημείωσε ότι η ανάπτυξη μεγάλων οικονομιών όπως η Κίνα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, αλλά «δεν είναι προς το συμφέρον μας να παρέχουμε τεχνολογία στην Κίνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments